Кулеба виступив проти "образливих" імен / фото УНІАН

Уповноважений президента з прав дитини Микола Кулеба вважає, що держава має вберегти дитину у випадку, якщо батьки хочуть дати їй образливе чи зневажливе ім'я.

Про це він написав на сторінці у Facebook, уточнивши, що батьки мають право обрати ім'я для дитини, яке вони хочуть.

"І в українському законодавстві немає обмежень на вибір імені дитини. Проте я наполягаю, що це має відбуватися в межах здорового глузду. І якщо батьки хочуть обрати для дитини образливе, зневажливе ім’я, держава має втрутитися", - вважає чиновник.

Відео дня

Він зазначив, що це питання закордоном регулюється різними способами. Зокрема, у Франції є обмеження на деякі варіанти імен, а в одному з мексиканських штатів є цілий список дитячих імен, які батьки не зможуть дати своїй дитині. У Данії, натомість, є список зі схвалених імен, до якого включено 7000 варіантів.

Читайте такожІменини в лютому: хто та коли відзначає День ангела цього місяця

"Кожен батько і мати хоче, щоб його дитина була особливою. Проте батьки мають пам’ятати про власну відповідальність, яка на них покладена. В тому числі і у виборі імені для дитини. Я проти того, щоб ім’я дитини було несвідомою забаганкою батьків "виділитися". Власні імена батьки можуть змінювати, як їм забажається. І дитина, коли виросте, також може змінити своє ім'я. Але не можна наперед називати дитину так, що це може призвести до цькування", - вважає уповноважений президента.

Зазначимо, у самого Кулеби є четверо дітей: троє синів (Тимофій, Єлисей та Давид) і донька Лея.

Як повідомляв УНІАН, раніше у Міністерстві юстиції назвали найпопулярніші та рідкісні імена, якими минулого року називали новонароджених. У Київській області найпопулярнішими іменами новонароджених були Ангеліна, Аліса, Валерія, Катерина, Мирослава, Соломія та Софія; Денис, Єгор, Захар, Макар, Назар, Олег та Роман. Також існує тренд на рідкісні імена для дітей. Зокрема, батьки обирали для своїх малюків імена у Києві: жіночі – Ореста, Фрота, Аннаель, Влана, Агата, Глафіра, Гєрда, Фіона, Фея; чоловічі – Фелікс, Савватій, Ангел, Дімітр, Ілай, Спартак.