Акція «Хто замовив Катю Гандзюк?» в Києві / фото УНІАН

Апеляційний суд міста Бургас (Республіка Болгарія) залишив у силі рішення суду першої інстанції про видачу в Україну для притягнення до кримінальної відповідальності Олексія Москаленка (Левіна), який підозрюється у причетності до нападу на громадську активістку Катерину Гандзюк.

Про це повідомила прес-служба Офісу генерального прокурора.

"Таким чином, компетентними органами Республіки Болгарія задоволено підписаний Русланом Рябошапкою запит Офісу генерального прокурора про екстрадицію вказаної особи", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожБаканов розповів про перебіг справи Гандзюк після екстрадиції до України фігуранта Левіна

Зазначається, що після його фактичної передачі українським правоохоронним органам будуть проведені необхідні процесуальні дії для якнайшвидшого розслідування вчиненого злочину та передачі до суду обвинувальних актів стосовно його учасників.

Як повідомляв УНІАН, у січні 2020 року в Бургасі правоохоронці затримали Левіна, який перебував у міжнародному розшуку.

Офіс генпрокурора звернувся до болгарських правоохоронців з проханням про його екстрадицію.

24 січня суд у Бургасі заарештував Левіна на 40 діб.

22 лютого районний суд у місті Бургас дозволив екстрадицію до України Левіна, який оскаржив це рішення в апеляційному суді.

Довідка УНІАН. Громадська активістка Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.

6 червня 2019 року виконавців злочину було засуджено. Організатора виконання замаху на вбивство Гандзюк Сергія Торбіна засуджено до 6 років і 6 місяців позбавлення волі. Виконавець злочину Микита Грабчук отримав 6 років в'язниці. Обвинувачені в пособництві Володимир Васянович та Віктор Горбунов засуджені до 4 і 3 років позбавлення волі відповідно, співучасник злочину В'ячеслав Вишневський отримав 4 роки ув'язнення.

Також у справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Левін (перебуває у міжнародному розшуку), голова Херсонської облради Владислав Мангер і Павловський - колишній помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука.

Крім того, громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської обласної державної адміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.