flickr.com/photos/pricklypearbloom

Про це йдеться у повідомленні прес-служби Міністерства охорони здоров'я.

Зазначається, що МОЗ у рамках підготовки об’єктів паливно-енергетичного комплексу до осінньо-зимового періоду надало рекомендації щодо можливого зниження мінімально допустимої температури у житлових приміщеннях з 18°С до 16°С.

"Питання щодо зниження мінімально допустимої температури повітря у житлових приміщеннях до 16 °С не дуже коректне, оскільки відсутні інші параметри мікроклімату, зокрема вологість", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

"Розглянувши відповідні нормативні документі та рекомендації, зроблений висновок, що розрахункова температура повітря в житлових кімнатах не повинна бути нижчою за 18°С", - наголосили в МОЗ.

Читайте такожСтало відомо, чому нардепи не голосували сьогодні за відставку глави МОЗ

У висновках міністерства зазначається, що "більш низькі температури у приміщеннях (особливо у зоні дихання дітей на висоті 1 м від підлоги, де температура повітря буде нижче ніж запропоновані 16 °С), можуть сприяти переохолодженню організму людини (...), що буде сприяти загостренню хронічних захворювань та виникненню захворювань органів дихання та розповсюдженню інфекційних захворювань. Крім того, зниження температури повітря у житловому приміщенні може призвести до порушення нормативного повітрообміну (...) та збільшення вологості у приміщеннях квартири. Це також може спричинити ураження огороджувальних конструкцій пліснявими грибами, що є ризиком виникнення алергічних захворювань і захворювань органів дихання".

Читайте такожЯценюк: На енергетичну модернізацію оселі щомісяця майже 7 тисяч родин отримують кредити від держави

Окрім цього, висновку про недоцільність зниження температури дійшли і в Мінрегіоні.

"Мінрегіон не рекомендує зниження нормативної температури в помешканнях з +18 до +16", - зазначається в повідомленні прес-служби відомства.

У даному відомстві нагадали: "У 2014 році це питання вже розглядалося Міністерством. Тоді зменшення нормативної температури повітря у помешканнях українців на 2 градуси було визнано недоцільним".

Читайте такожУкраїнські вчені знайшли спосіб відмовитися від газу в опаленні

Раніше УНІАН повідомляв, що МОЗ та Мінрегіон ініціюють зниження мінімально допустимої температури в квартирах у зимовий період на рівні 16 градусів.

При цьому заступник Мінрегіону сказав, що зниження мінімального температурного режиму до 16 градусів потребує відповідного законодавчого врегулювання.