REUTERS

Про це йдеться у 13-й доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, що була презентована сьогодні у Києві. Доповідь охоплює період з 16 листопада 2015 року по 15 лютого 2016 року.

Також пропонується розробити правовий механізм для того, щоб цивільні особи, власність яких була зруйнована, розграбована або вилучена у воєнних цілях, могли вимагати та отримувати відшкодування та компенсацію.

Крім того, експерти ООН закликають українську владу не відключати водо- чи електропостачання жителям тимчасово окупованих територій з метою економічного чи політичного тиску.

Відео дня

Читайте такожМісія ООН занепокоєна з приводу можливої заборони Меджлісу в Криму

Місія ООН закликає усі сторони бойових дій у Донецькій та Луганській областях дотримуватися режиму «повної тиші» вздовж лінії зіткнення та невідкладно звільнити всіх осіб, які незаконно утримуються під вартою.

Читайте такожМіжнародна організація з міграції допоможе Україні створити єдину базу переселенців

Крім того, місія ООН звертається до окупаційної влади Криму та Російської Федерації щодо надання доступу на півострів представникам Управління верховного комісара ООН з прав людини та інших міжнародних організацій.

Також Моніторингова місія ООН з прав людини закликає їх не забороняти діяльність Меджлісу кримськотатарського народу та припинити переслідування його членів.

Читайте такожООН: У розслідуванні злочинів проти Майдану і подій 2 травня в Одесі прогресу немає

Крім того, у доповіді пропонується припинити «практику перевезення українських громадян, арештованих у Криму, на територію Російської Федерації, оскільки це порушує Резолюцію 68/262 Генеральної Асамблеї ООН».

У документі зазначено, що більшість рекомендацій, наведених у попередніх доповідях місії, не виконано, тому вони залишаються актуальними.