Фото УНИАН

Про це йдеться у 13-й доповіді Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, що була презентована сьогодні у Києві. Доповідь охоплює період з 16 листопада 2015 року по 15 лютого 2016 року.

У документі, зокрема, міститься посилання на висновки Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ щодо систематичних порушень у січні-лютому 2016 року на Донбасі режиму припинення вогню. При цьому зазначається, що посилились перестрілки у декількох гарячих точках у зоні АТО, переважно поблизу Донецька та Горлівки (обидва міста тимчасово окуповані терористами) і поблизу сіл та міст на лінії зіткнення, зокрема, Комінтернового, Широкиного й Зайцевого.

У доповіді сказано, що внаслідок конфлікту страждає цивільне населення, зокрема, за період з 16 листопада 2015 року по 25 лютого 2016 року Управління верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) зафіксувало, що вбито 21 особу (13 чоловіків та 8 жінок), 57 було поранено, з них 8 дітей. При цьому зазначається, що основною причиною жертв серед цивільного населення є вибухонебезпечні пережитки війни (ВПВ) та саморобні вибухові пристрої (СВП). Місія наголошує на необхідності проведення масштабних протимінних заходів по обидва боки від лінії зіткнення.

Відео дня

Читайте такожБойовики на світанку обстріляли позиції українських військових з "Градів" (відео)

Експерти місії також констатували, що люди, які живуть на території зони конфлікту, "почуваються покинутими, особливо у селах, розташованих у "сірій", або "буферній" зоні.

"Понад три мільйони людей живуть у районах, безпосередньо охоплених конфліктом, і забезпеченню їхнього захисту та підтримки слід терміново приділити належну увагу. Їхня поступова ізоляція заохочує тих, хто пропагує ворожнечу і насильство, та підриває перспективи досягнення миру", - йдеться у доповіді.

При цьому зазначається, що мешканці "територій, підконтрольних озброєним групам, є особливо вразливими до порушень прав людини". Також йдеться про повідомлення, котрі перевіряються, щодо вбивств, "незаконних і довільних затримань, в тому числі без зв’язку із зовнішнім світом, катування та жорстоке поводження у "ДНР" та "ЛНР".

"На цих територіях озброєні групи створили паралельні "адміністративні структури" й запровадили "законодавчу базу", що порушує міжнародне право, а також Мінські угоди", - наголошується у доповіді.

Також у документі зазначається, що "УВКПЛ задокументувало повідомлення про насильницьке зникнення, довільне затримання і тримання під вартою без зв’язку із зовнішнім світом, катування та жорстоке поводження, безкарно скоєні працівниками українських правоохоронних органів, переважно підрозділами СБУ". Місія закликає владу України розслідувати такі випадки.