/ president.gov.ua

Як повідомляє прес-служба президента, глава держави підписав закон під час зустрічі з воїнами-спецпризначенцями.

«Сьогодні в житті українського спецназу важлива і урочиста подія, яка є плодом спільної і скоординованої роботи багатьох людей. Сьогодні підписується закон, яким завершується процес створення Сил спеціальних операцій Збройних сил України», - сказав Порошенко.

Глава держави наголосив, що це є «абсолютно важливим в умовах захисту України від агресії, яку розв’язала проти нас Російська Федерація», та назвав цей закон «вимогою часу для того, щоб захист України був набагато більш ефективним».

Відео дня

Закон визначає правовий статус і застосування Сил спеціальних операцій самостійно чи у взаємодії з іншими видами ЗСУ для спеціальних операцій щодо утворення сприятливих умов для успішного проведення воєнно-політичних, економічних та інших заходів в інтересах національної безпеки у сфері оборони держави.

Читайте такожМуженко розповів про створення Сил спецоперацій: вже є командування і низка військових частин

Президент особливо підкреслив, що під час його міжнародних зустрічей та іноземних візитів теми захисту держави, реформи сектору оборони і безпеки, постачання новітнього озброєння та техніки є ключовими. Глава держави наголосив, що «перша увага щодо спільних дій та спільних тренувань з боку наших партнерів із США, Канади, Європейського Союзу та інших країн приділяється саме Силам спеціальних операцій».

Він зазначив, що закон розроблений за стандартами НАТО та повністю відповідає завданням співробітництва Україна – НАТО в контексті створення ССО, а також положенням Стратегічного оборонного бюлетеня.

За словами президента, на сьогодні в Україні вже створено спеціальний центр та застосовуються спеціальні тренінгові програми, які дозволяють швидко і якісно готувати спецпризначенців.

Читайте такожНовостворені Сили спецоперацій будуть готові до кінця року виконувати поставлені завдання - Полторак

Глава держави зауважив, що у 2014 році у спецпризначенців, «крім бойового духу, не було нічого – ні форми, ні берців, ні прицілів, нічого».

«Подивіться, яку велику роботу ми зробили за ці два роки. І саме головне – створено спецназ. І він себе ще покаже», - підкреслив Порошенко.

Президент привітав представників Сил спеціальних операцій зі створенням нового окремого роду військ ЗСУ та наголосив, що ці підрозділи користуються великою довірою і повагою серед українців.

За його словами, реалізація норм цього закону дозволить підвищити стримуючий потенціал Збройних сил України за рахунок наявності у їх складі дієвого інструменту воєнно-силового стримування можливої збройної агресії чи збройного конфлікту, підвищити можливості захисту суверенітету, незалежності, територіальної цілісності та національних інтересів України, рівень обороноспроможності держави, підвищити можливості держави щодо проведення спеціальних заходів, у тому числі поза межами України, дозволить досягати воєнно-політичні і воєнно-стратегічні цілі та припиняти конфлікти на ранній стадії виникнення.

Читайте такожІнструктори ФБР навчать спецназівців НАБУ способам "зачистки"

Голова держави додав, що створення Сил спеціальних операцій відповідає принципам розбудови демократичного правового суспільства та світовому досвіду розвинених країн у сфері здійснення спеціальних операцій та забезпечення безпеки.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада ухвалила цей закон 7 липня.

Документом визначено правовий статус та заходи, до яких можуть залучатися Сили спеціальних операцій. Законом зміни вносяться до 8 чинних законів, які стосуються Збройних сил, оборони, боротьби з тероризмом, розвідувальних органів, порядку направлення підрозділів ЗСУ до інших держав, взаємодії з військово-цивільними адміністраціями.