Державна податкова адміністрація, здійснюючи перевірку обгрунтованості підвищення цін на лікарські препарати в Україні, зустрілася з великою кількістю випадків продажу ліків аптеками з 200-відсотковою націнкою.

Про це повідомив перший заступник голови Державної податкової адміністрації Олександр БУХАНЕВИЧ, пише газета «Дело».

За його інформацією, співробітники ДПАУ щодня перевіряють близько 400 аптек.

Відео дня

«Аналіз цін підтвердив: майже всі аптеки, вибрані для моніторингу, більш як половину препаратів (з 20 контрольованих найменувань) реалізують з націнкою в 150-200%», - сказав О.БУХАНЕВИЧ. Хоча, додав він, існує реальна можливість приведення торгової націнки на лікувальні засоби до рівня 25%.

Свою думку перший заступник голови ДПАУ обгрунтував тим, що сьогодні в аптеках продаються ліки, які закуповуються за ціною п`ятимісячної давності. При цьому імпорт лікувальних препаратів в 2008 році становив 6,1 млрд. грн., а більш як 50% препаратів ввезено через нерезидентів, зареєстрованих в офшорних зонах і зонах з пільговим режимом оподаткування.

Тому, підсумував О.БУХАНЕВИЧ, пояснення аптек про подорожчання у зв`язку із підвищенням виробниками і оптовими складами цін на продукцію безпідставні.

Як повідомляв УНІАН, у другій половині жовтня в Україні було зафіксовано подорожчання ліків. 17 жовтня уряд обмежив до 10% оптову надбавку і до 25% - роздрібну надбавку на ціни на ліки.

Податкові органи у зв`язку з підвищенням цін на ліки почали оперативні перевірки аптек.