Сьогодні житомирські рятувальники удосконалювали навички щодо ліквідації умовної пожежі літака в аеропорту «Житомир». Про це кореспонденту УНІАН повідомили в прес-службі ДСНС у Житомирській області.

Читайте такожУ Житомирі розпочався урбаністичний фестиваль "Майстерня міста"

За її словами, 15 червня в аеропорту «Житомир» пройшли навчання з вдосконалення практики та навичок суб’єктів реагування у питаннях ліквідації надзвичайних ситуацій техногенного характеру, пов’язаних із авіаційною аварією.

Відео дня

Згідно задуму, під час приземлення сорокамісного SAAB-340 нібито сталося займання одного з двигунів літака. Внаслідок пошкодження паливопроводів, витекло авіаційне паливо на бетонну смугу, через що утворився палаючий розлив. У літаку знаходилось 4 члени екіпажу та 27 пасажирів.

Всі служби, в тому числі й аеропорту, були негайно приведені у бойову готовність. Першими на борт піднялось відділення на пожежному автомобілі. Це була відомча пожежна охорона, яка проводила евакуацію людей за допомогою висувних драбин.

Слідом за ними прибули рятувальники з інформацією про те, що в салоні, за легендою навчань, залишились люди, які не можуть самостійно залишити літак. Бійці ДСНС провели пошуково-рятувальні роботи та розвідку пожежі. Крім того, було розгорнуто пункт надання першої лікарської допомоги. Вже звідти потерпілих «з легкими тілесними ушкодженнями» передавали медикам швидкої.

Читайте такожЖитомирський дитячий хор Gloria повернувся з перемогою з міжнародного фестивалю у Чехії

Пасажирів же із «більш важкими травмами» на ношах доправляли до лікарів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Охоронці аеропорту супроводжували евакуйованих пасажирів до найближчого безпечного пункту тимчасового розміщення, який знаходиться у будівлі аеропорту. Там вже з ними працювали психологи обласного управління ДСНС в області.

Одночасно з цим підрозділи оперативно-рятувальної служби «101» провели «гасіння пожежі та охолодження фюзеляжу та шасі літака».

Завдяки оперативним та злагодженим діям рятувальників уявну пожежу було «локалізовано», а 7 чоловік – «врятовано».

За словами заступника начальника Управління ДСНС України у Житомирській області Олега Держанівського, такі тренування проводились вперше. Враховуючи цей факт, зокрема, і представниками Державної авіаційної служби України, які були присутні на навчанні, було відмічено ряд недоліків.

«У той же час, для наших підрозділів такий результат є неоціненним досвідом, як з точки зору тактичних дій, так і всебічної взаємодії з іншими службами. В цілому ж, результати навчань позитивно оцінені авіаційними фахівцями», - зазначив Держанівський.