Національний банк України готує три комерційні банки до рекапіталізації за участю держави.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив директор Департаменту реорганізації і припинення діяльності банків Національного банку України Костянтин РАЄВСЬКИЙ сьогодні на прес-конференції.

За його словами, серед них «Укрпромбанк» і банк «Надра». Ці банки входять до групи найбільших банків України, в них введена тимчасова адміністрація - з 20 січня і 10 лютого відповідно.

Відео дня

За словами тимчасового адміністратора банку «Надра» Валентини ЖУКОВСЬКОЇ, для відновлення нормальної роботи цієї фінансової установи в його капітал необхідно «влити» близько 5 млрд. гривень.

Тимчасовий адміністратор «Укрпромбанку» Олександр МАЙДАНЮК заявив, що, за розрахунками, у разі оптимістичного сценарію банку буде потрібна рекапіталізація на 3,5 млрд. гривень, у разі ж песимістичного – 7 млрд. гривень. «Правда знаходиться десь посередині, і оцінна потреба в капіталізації банку буде на рівні 5 млрд. гривень», - сказав О.МАЙДАНЮК.

За словами К.РАЄВСЬКОГО, ще один банк, який може бути рекапіталізирований за участю держави, – це «Родовід Банк», акціонери якого ще 26 лютого прийняли рішення про необхідність участі держави в капіталі банку з часткою не менше 50% плюс 1 акція.

Директор департаменту зазначив, що необхідні документи зараз знаходяться в процесі підготовки і будуть передані в уряд наприкінці березня.

Як повідомляв УНІАН, на сьогодні участь держави в своєму капіталі ініціювали також банк «Фінанси і кредит» і ВАТ «Укргазбанк».

Згідно з Порядком рекапіталізації комерційних банків України Кабінет міністрів України братиме участь у капіталізації недержавних банків лише в разі введення в них тимчасової адміністрації Національного банку України. Документом передбачено, що держава може брати участь у капіталізації банку за умови, що йому передається, одноосібно або разом з іншим інвестором, у разі укладення договору про спільну участь у капіталізації банку, не менше 50% плюс одна акція.