Підвищення імпортного ввізного мита жодним чином не впливає на захист внутрішнього ринку України.

Про сказав народний депутат України, лідер “Фронту змін” Арсеній ЯЦЕНЮК під час телемосту Київ-Кіровоград.

Він вважає, що рішення про збільшення ставок ввізного мита призводять до “тінізації ринку і збільшення корупції на митниці”.

Відео дня

“Якщо раніше це був “сірий” імпорт, то тепер це буде “чорний” імпорт. Будуть тягти все, як тягли там у 90-ті роки і під виглядом одного товару завозити інший”, – вважає лідер “Фронту змін”.

А.ЯЦЕНЮК вважає, що для нинішнього уряду є характерним спочатку вносити на розгляд парламенту законопроект, “за який голосують урядові фракції, а потім розповідати про те, що цей законопроект непотрібний”.

Він зазначив, що підтвердженням цього є скасування 13% надбавки до ввізного мита на певні категорії товарів.

“Це класичний лобізм тих людей, що присутні у парламенті, і тих груп, що зараз практично тримають політичні партії і є “акціонерами” тих політичних партій”, – заявив А.ЯЦЕНЮК.

Як повідомляв УНІАН, з 6 березня набув чинності закон “Про внесення змін до деяких законів України з метою поліпшення стану платіжного балансу України у зв`язку зі світовою фінансовою кризою”, якою вводиться 13% надбавка до ставок ввізного мита. Законом передбачено введення строком на 6 місяців тимчасової надбавки у розмірі 13% до діючих ставок ввізного мита. Ця надбавка вводиться виключно з метою відновлення рівноваги платіжного балансу, стан якого визначений як критичний відповідно до чинних правил, і прирівнюється до ввізного мита в розумінні закону «Про єдиний митний тариф».

17 березня прем`єр-міністра України Юлія ТИМОШЕНКО заявила, що виступає за скасування цієї надбавки, оскільки її введення суперечить нормам Світової організації торгівлі.

18 березня Кабінет міністрів України прийняв постанову про відміну дії 13% надбавки до мита на імпорт товарів, крім автомобілів і холодильників.