Робоча група при Міністерстві юстиції завершила розробку проекту закону, покликаного законодавчо врегулювати діяльність колекторських організацій в Україні.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Мін’юсту, впродовж тижня організації, що здійснюють колекторську діяльність, мають надати зауваження та пропозиції до законопроекту, після чого узгоджений варіант буде запропонований як законодавча ініціатива.

У ході засідання робочої групи міністр юстиції Микола ОНІЩУК наголосив, що закон має встановити розумний баланс між легалізацією діяльності колекторів, які як посередники сприяють врегулюванню проблем неплатежів та поверненню банківських кредитів, а також дотриманню законних прав та інтересів осіб, що потрапляють у сферу їх діяльності. Крім того, робоча група має ухвалити рішення щодо шляхів законодавчого врегулювання цього питання.

Відео дня

Зокрема, за словами М.ОНІЩУКА, це можливо здійснити шляхом ініціювання внесення зміни до статті 9 Закону України “Про ліцензування певних видів господарської діяльності“, а в подальшому, рішенням уряду затвердити умови провадження колекторської діяльності. При цьому розробку та затвердження ліцензійних умов здійснюватиме орган, визначений Кабінетом міністрів як орган ліцензування колекторської діяльності.

Вірогідним є також ухвалення окремого закону про колекторську діяльність в Україні, хоча цей шлях може зайняти значно триваліший проміжок часу.

Як повідомлялося, домовленості про створення відповідної робочої групи були досягнуті 3 березня під час зустрічі міністра юстиції з представниками колекторських організацій. До її складу увійшли представники Мін’юсту, НБУ, Асоціації українських банків та низки організацій, що здійснюють колекторську діяльність.

Згідно з наказом міністра юстиції законопроект про колекторську діяльність мав бути розроблений протягом місяця.