Міністерство палива і енергетики України припускає відновлення ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» експорту концентрату урану до кінця поточного року.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив міністр палива і енергетики України Юрій ПРОДАН журналістам.

«Ціна має бути така, щоб покрити витрати. Якщо встигнемо, то цього року продаватимемо на експорт», - сказав міністр.

Відео дня

При цьому він додав, що експорт може бути відновлено лише за умови його економічної доцільності.

Як повідомляв УНІАН, 21 лютого 2008 р. член профільного комітету Верховної Ради з ПЕК, екс-глава НАЕК «Енергоатом» Андрій ДЕРКАЧ сказав, що Україна з січня 2008 року відновила експорт концентрату урану.

«Відновили з січня», - сказав він, додавши, що на експорт відправляються обсяги, які видобуваються ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат».

За його словами, на експорт не береться уран з резерву. «Слава богу, це новий видобуток», - сказав А.ДЕРКАЧ.

Нагадаємо, Державний концерн «Укратомпром» з грудня 2006 року припинив експорт природного урану до створення власного резерву обсягом 2,4 тис. тонн.

При цьому давальницька схема з поставок урану Westinghouse у рамках програми кваліфікації ядерного палива для українських АЕС тоді зберігалася.

Стратегічний резерв урану практично не поповнювався з кінця 2005 року.

Водночас перший віце-президент НАЕК «Енергоатом» Микита КОНСТАНТИНОВ відзначав, що одним з чинників, які вплинули на рішення про припинення експорту, стало виявлення новим менеджментом компанії існування ряду експортних контрактів, зокрема у ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат», «з незрозумілою формулою ціни».

«Ми цю практику припинили і припинили експорт урану (з грудня 2006 року – УНІАН)», – відзначив М.КОНСТАНТИНОВ.

Водночас, за його словами, після наповнення резерву «Укратомпром» може відновити експорт урану.

«Україна не повинна йти з світового ринку урану. Сьогодні це дуже затребуваний товар, і ціни на уран стрімко зростають», – відзначив перший віце-президент, вказавши при цьому, що з 7 травня уран почав торгуватися на майданчику Нью-йоркської фондової біржі.

За словами А.ДЕРКАЧА, ДП «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» планує до 2011 року створити резерв ядерного палива, що складається з річного обсягу урану і готового палива (тепловиділяюча збірка).

Він відзначив, що для формування резерву з річним запасом буде потрібно 2-3 роки.

Щорічні потреби українських АЕС в урані становлять 2,4 тис. тонн, тоді як власний видобуток на сьогодні становить лише 0,8 тис. тонн на рік.

СхідГЗК, який є учасником "Укратомпрому", є єдиним підприємством, що видобуває уран на території України.