Державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз" (м. Сімферополь, Крим) спростовує заяву лідера БЮТ Юлії ТИМОШЕНКО про те, що право на розробку газонафтових родовищ на шельфі Чорного моря було передано компаніям, які є близькими до RosUkrEnergo AG (Швейцарія).

Про це в інтерв`ю кореспондентові УНІАН повідомив прес-секретар ДАТ "Чорноморнафтогаз" Юрій АВДЄЄВ.

"Це заява не відповідає дійсності. Розробка родовищ вуглеводнів на шельфі ведеться "Чорноморнафтогазом" спільно з НАК "Нафтогаз України", і здійснюється це прозоро", – сказав він.

Відео дня

При цьому він додав: "Наскільки мені відомо, держава не має наміру ні на п`ядь уступати в цьому питанні".

Як повідомляв УНІАН, сьогодні лідер БЮТ Юлія ТИМОШЕНКО заявила про наміри коаліції незаконно приватизовувати ряд стратегічних об`єктів. Зокрема, вона заявила, що право на розробку газонафтових родовищ на Чорноморському шельфі недавно було передано компаніям, які є близькими до RosUkrEnergo. За словами Ю.ТИМОШЕНКО, це було зроблено без конкурсу з порушенням законів.

Довідка УНІАН. Український сектор шельфу Чорного і Азовського морів становить 133,7 тис. кв. км і входить до Альпійсько-Гімалайського орогенного поясу, в якому розташовані найбільші нафтогазоносні регіони Ірану, Іраку, Азербайджану, Північного Прикавказзя і Румунія.

Єдиним в Україні підприємством, яке займається видобутком нафти, газу і газового конденсату на шельфі Чорного і Азовського морів, є ДАТ "Чорноморнафтогаз". На сьогоднішній день в акваторії Чорного і Азовського морів сейсморозвідкою виявлено 109 структур.

Через різні причини геологорозвідувальні роботи на шельфі Чорного і Азовського морів до цих пір виконувалися в обмежених обсягах, внаслідок чого ступінь освоєння ресурсів залишається дуже низьким – близько 4%.

Прогнозовані ресурси шельфу Чорного і Азовського морів в газовому еквіваленті становлять 1,53 трлн. кубометрів (1,5 млрд. тонн - в нафтовому еквіваленті), з них близько 1,205 трлн. - в Чорному морі (79%), 0,324 трлн. - в Азовському (21%). На думку експертів, ці обсяги становлять близько 30% ресурсів усіх вуглеводнів України.

ДАТ "Чорноморнафтогаз" входить до складу НАК "Нафтогаз України" і спеціалізується на розвідці і видобутку нафти і газу в акваторії Чорного і Азовського морів. ДАТ експлуатує 8 родовищ: 5 на морському (неглибоководному) шельфі Чорного і Азовського морів і 3 - на суші.

100% акцій "Чорноморнафтогазу" перебувають в управлінні НАК "Нафтогаз України".

У липні 2004 року дочірні компанії "Газпромбанку" (Росія) і Raiffeisen (Австрія) створили RosUkrEnergo з реєстрацією в Швейцарії для постачань туркменського газу в Україну до 2028 року.

2 лютого 2006 року НАК "Нафтогаз України" і RosUkrEnergo створили спільне підприємство ЗАО "Укргаз-Енерго" для постачань газу в Україну.

50% компанії RosUkrEnergo належить російському газовому монополістові ВАТ "Газпром", 45% - українському бізнесменові Дмитру ФІРТАШУ, 5% - Івану ФУРСІНУ.

З 1 січня 2006 року RosUkrEnergo є ексклюзивним постачальником природного газу в Україну.