сша, Білий дім Фото wikipedia

Невизначеність щодо боргового питання США вносить смуту на фондові ринки, сказала в коментарі УНІАН аналітик інвестиційної компанії «Альтана Капітал» Яна Лаврик.

На її думку, "початкова впевненість інвесторів у сприятливому результаті подій поступово сходить нанівець. В міру того, як наближається дата можливого дефолту Штатів, вони воліють вихід із паперів".

Як повідомила Лаврик, на фондових майданчиках в середу, 9 жовтня, не склалося єдиного настрою. Європейські майданчики більшу частину сесії торгувалися в плюсі ​, проте під кінець сесії частина індексів скотилися в червону зону. Учасникам американських торгів на даний момент також складно визначитися з напрямком руху. Dow Jones намагається відіграти втрати, понесені напередодні, Nasdaq, навпаки, продовжує рух вниз.

Відео дня

Аналітик відзначила, що "статистичні дані зараз повністю відійшли на другий план. Крім того, частина даних з американської економіки просто не публікується через призупинення роботи уряду".

На тему: Конгрес США вимагає переговорів щодо підвищення "стелі" боргу

За словами Лаврик, єдиним позитивним фактором сьогодні стала новина про те, що Обама готується в середу офіційно висунути Джанет Йеллен на пост голови ФРС. "Дивним чином дане повідомлення вплинуло на курс долара, який сьогодні помітно зміцнився по відношенню до євро. Йеллен є переконаним прихильником програми кількісного пом'якшення, а це більшою мірою фактор потенційного ослаблення американської валюти", - сказала аналітик.

За її інформацією, на вітчизняному фондовому ринку в середу переважали покупки. Індекс UX підвищився на 0,64 % до 844,91 пункту. Лаврик нагадала, що 10-12 жовтня торги на Українській біржі проходитимуть тільки в режимі адресних угод, що пов'язано з початком передачі акцій першого ешелону на депозитарне обслуговування Національного депозитарію.