Фото: УНИАН

Голова Одеської обласної адміністрації Ігор Палиця підтримує створення Національного парку на території курорту Куяльник з метою збереження ресурсів однойменного лиману. 

Як передає кореспондент УНІАН, про це Палиця заявив на виїзній нараді з питань реалізації регіональної програми збереження і відновлення водних ресурсів у басейні Куяльницького лиману. 

Губернатор підкреслив, що його позиція пов`язана виключно з бажанням зберегти ресурси лиману.

Відео дня

Читайте такожПланують розширити спеціалізацію одеського санаторію "Куяльник"

«Ніхто не має права на продаж курорту, це - державне майно», - акцентував Палиця. Створення ж національного парку, за його словами, сприятиме вливанню відповідних коштів, зміцненню і розвитку інфраструктури курорту, приведенню санаторно-курортний комплексу у відповідність з сучасними нормами, на що буде потрібно близько одного року. Документи щодо присвоєння лиману вищеназваного статусу, за його словами, - у процесі розробки. 

Губернатор також відзначив, що має намір залучити іноземних фахівців для проведення експертизи проекту трубопроводу зі з`єднання лиману з Чорним морем.

За його словами, вартість даного проекту - понад 30 млн грн, тому потрібна незалежна експертиза. Якщо незалежні експерти підтвердять дану суму, керівництво області знайде необхідні кошти. 

Читайте такожЦілющий Куяльницький лиман гине - екологи

«Головне завдання - до кінця року розпочати закачування морської води до Куяльницького лиману», - сказав Палиця. 

Найближчим часом для вирішення проблем Куяльнику при обласній адміністрації буде створено робочу групу з числа представників громадянських активістів, екологів, депутатської комісії - перше засідання планується провести наступного тижня. Крім того, для припинення незаконного вивезення піску з куяльницьких кар`єрів найближчими днями створять спеціальну групу і пост ДАІ.

Як розповів на нараді керівник НДІ «Укрпівденгідроводгосп» Олег Чижик, кошторисна вартість вищеназваного проекту - 31,8 млн грн. Для з`єднання моря (у районі центральної алеї гідропарку «Лузанівка») і лиману передбачається прокласти трубопровід завдовжки 2 км, частина якого вже існує. Діаметр труби – 1 метр. 

Читайте такожЛікувальний Куяльницький лиман продають у приватну власність

«Ми беремо воду не з дна і не з придонних відкладень, а з глибини приблизно 3-3,5 метра від поверхні моря у період водозабору. Це осіннє-зимово-весняний період. Тобто це – пізня осінь, зима і рання весна, коли там найкраща якість води, і ця вода потраплятиме у Куяльник», - пояснив Чижик.

Вливання морської води необхідне у зв`язку з тим, що зараз солоність води у Куяльнику близько 300 грамів на літр, а для утворення лікувальних лиманських грязей потрібна солоність 120-180 грамів на літр. 

«За мінералізації води у Куяльнику 300 грамів на літр - дуже мало мікроорганізмів, які зуміють там вижити», - сказав Чижик.

Щороку планується запускати у лиман не більш як 9 млн кубометрів води з Чорного моря. Запуск у лиман морської води, як відзначив учений, є аварійним заходом для порятунку Куяльнику. У перспективі - розчищення річки Великий Куяльник, впорядковування гідротехнічних споруд тощо.

Як повідомляв УНІАН, у вересні 2013 року Одеська обласна рада звернулася до Кабінету міністрів з проханням виділити 100 млн грн на відновлення водних ресурсів Куяльницького лиману. Екологи неодноразово заявляли про загибель лиману у зв`язку зі змінами кліматичних умов, браконьєрським використання води річки Великий Куяльник та інших водотоків басейні Куяльницького лиману, незаконним видобутком піску.