АМКУ просять перевірити змову між компаніями Шеветовського та 'Арт Буд Сервіс' на аукціоні Держгеонадр

Громадська організація "Геологія України" звернулась до Антимонопольного комітету України (АМКУ) з проханням перевірити правомірність дій учасників аукціонів, проведених Державною службою геології та надр України (Держгеонадра) з продажу спецдозволів на користування надрами на Закарпатті.

Про це ГО повідомила на своїй сторінці у Facebook.

"Через можливу змову учасників зазначених аукціонів – порушення законодавства про захист економічної конкуренції – державний бюджет міг недоотримати мільйони гривень", – зазначено у заяві.

Відео дня

За інформацією "Геології України" мова йде про п’ять аукціонів, які відбулись 6 вересня 2022 року в системі Prozorro.Продажі, на спецдозволи з користування родовищами різних типів глин (легкоплавких, каоліну) на Закарпатті.

У торгах брали участь по два учасники. Одним з них був або ПрАТ "Майдан-Вильський комбінат вогнетривів", або колективне підприємство "Полонський завод "Маяк", які і вигравали той чи інший аукціон. А от конкурентом цим підприємствам на кожному аукціоні виступило ТОВ "Арт Буд Сервіс".

"Дії аутсайдера аукціонів ТОВ "Арт Буд Сервіс" носили технічний характер створення вигляду конкуренції на аукціонах. Ми вважаємо, що у всіх трьох компаніях, які брали участь в аукціонах, наявні ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді антиконкурентних узгоджених дій. Ці дії полягають у спотворені результатів аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, а відтак – призводять до втрат державного бюджету", – заявили в ГО "Геології України".

У громадській організації також привели докази на користь своїх тверджень. Зокрема, нею було виявлено, що усі три компанії під час подачі заявки та проведення аукціонів на "Прозорро.Продажі" заходили до особистого кабінету електронного майданчика з однієї і тієї самої IP-адреси та використовували одну й ту ж операційну систему.

Також, в організації зазначають, що IP-адреса, з якої "Арт Буд Сервіс" заходив на торги, належить хосту, який є субдоменом домену, де розміщено веб-сайт ПрАТ "Голден гейт бізнес".

"Ця інформація підтверджується наявними у нас документами, а саме листами-відповідями від ДП "Прозорро.Продажі" та ТОВ "Українська енергетична біржа", – сказано у повідомленні.

Бенефіціаром "Майдан-Вильський комбінат вогнетривів" (переможець двох аукціонів), "Полонський завод "Маяк" (переможець трьох аукціонів) та "Голден гейт бізнес" є одна особа – Валентин Шеветовський.

Крім того, за даними ГО, "Арт Буд Сервіс" пов'язаний з компаніями Валентина Шеветовського близькими партнерськими бізнес-інтересами. Зокрема, "Арт Буд Сервіс" є підрядником будівництва комплексу магнітного збагачення шихти польовошпатової мокрим способом для замовника – ТОВ "Майдан-Вільський кар'єр" (що підтверджується відповідним дозвільним документом на будівництво). Бенефіціаром "Майдан-Вільського кар'єру" також є Валентин Шеветовський.

"Ми звернулися до АМКУ із заявою про перевірку викладених нами фактів та обставин, із проханням розпочати справу про порушення учасниками зазначених вище аукціонів законодавства про захист економічної конкуренції", – зазначається у пресрелізі "Геології України".

Валентин Шеветовський – засновник групи компаній Golden Tile Ceramic Group (виробництво керамічної плитки та видобуток глин).  Група, за даними Nadra.info, контролює таких надрокористувачів: КП "Полонський завод "Маяк", ПрАТ "Майдан-Вильський комбінат вогнетривів", ПрАТ "Харківський плитковий завод", ТОВ "Керамік-Арт", ТОВ "ВО "Шахтобуд". Він є депутатом Харківської облради від політичної партії "Блок Кернеса – успішний Харків" (був одним із її спонсорів). За даними Руху ЧЕСНО, у 2021 році депутат жодного разу не відвідав засідання своєї профільної комісії та усього лише 14% сесій обласної ради, а тому є кандидатом на відкликання.