Знизилася частка випадків, пов'язаних з насильством 

Опубліковано звіт "Антисемітизм в Україні-2021". У документі описані 52 випадки антисемітизму за минулий рік, розказано про виконану роботу Об'єднаною єврейською общиною України, а також наведена реакція правоохоронних органів.

Враховуючи те, що загальна кількість випадків антисемітизму в 2021 році незначно більша (+3) щодо 2020 року, цю різницю можна вважати похибкою. Про це повідомляє ОЄОУ у своєму Telegram-канал.

Об'єднана єврейська община України заявляє, що рівень антисемітизму в Україні залишився без змін.

Відео дня

Знизилася частка випадків, пов'язаних з насильством, а посягання на синагоги хоч і були, проте завдали набагато меншої шкоди й не супроводжувалися фізичними нападами.

Читайте такожУ Івано-Франківську зняли з виставки антисемітські картини

Водночас негативною тенденцією можна вважати зростання кількості актів антисемітського вандалізму, пік яких припав на момент святкування Хануки — тоді постраждало 6 ханукій і меморіал у Лисичанську.

Вперше за роки й одразу за двома інцидентами, різним злочинцям, які повалили ханукію в Ужгороді та Дніпрі, присудили по 1 року умовно саме за 161 статтею КК України.

ОЄОУ вітає ухвалення закону "Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні". Також ОЄОУ подякувала автору законопроекту народному депутату Максиму Бужанському, а також усім, хто причетний до його ухвалення.

Наступним етапом з боку законодавчої гілки влади в боротьбі з антисемітизмом має стати остаточне ухвалення законопроекту №5110, яким вноситься фраза "прояв антисемітизму" до статті 161 Кримінального кодексу України, на що ОЄОУ висловлює сподівання.

Вас також можуть зацікавити новини: