"Білий квиток" іноді передбачає мобілізацію / фото сили ТРО

Власники "білих квитків" в умовах воєнного стану можуть бути мобілізовані. Йдеться про "обмежено придатних" і "непридатних до військової служби в мирний час, обмежено придатних у воєнний".

Про це розповів "Телеграфу" адвокат Дмитро Циплицький.

За його словами, від мобілізації звільняються тільки ті власники "білих квитків", у яких в ньому стоїть відмітка про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку.

Відео дня

Ступінь придатності і типи служби визначають лікарі.

"Підкреслюю, що висновок про непридатність до військової служби має право зробити тільки відповідна військово-лікарська комісія. Жоден діагноз приватної клініки не може бути підставою для виключення особи з військового обліку. Таку довідку можна лише надати медикам ВВК в консультативних цілях, щоб спростити їм процес встановлення чіткого діагнозу", - повідомив Циплицький.

Він додав, що кожен призовник підлягає повноцінному медогляду хірургом, терапевтом, дерматологом, стоматологом, невропатологом, психіатром, офтальмологом, оториноларингологом, а за наявності медичних показань - додатково лікарями інших спеціальностей. Кожен лікар записує в картку висновок про придатність, тимчасової непридатності або повної непридатності до строкової військової служби.

Як відомо, мобілізація в Україні поширюється на чоловіків від 18 до 60 років.

Раніше повідомлялося, що військовозобов'язані в Україні мають законну можливість відмовитися від отримання повістки, однак це можна зробити лише в декількох випадках.