Адвокат розкрив тонкощі вручення повісток / фото Depo.ua

Військовозобов'язані в Україні мають законну можливість відмовитися від отримання повістки, однак це можна зробити лише в декількох випадках.

Про це розповів "Фактам" юрист Ростислав Кравець.

Причинами для відмови від повістки можуть бути наступні факти:

Відео дня
  • у документі вказані неправильні дані одержувача (повістка може бути адресована комусь іншому);
  • повістку вручає не уповноважена для цього особа;
  • на повістці немає печатки військкомату / підпису військового комісара.

У зв'язку з цим експерт радить ретельно ознайомитися з повісткою на етапі її вручення. Вона повинна обов'язково містити ПІБ призовника; рік народження та адресу; місце його роботи; вид повістки; дату, час і адресу, коли і куди необхідно з'явитися; назву органу, печатка, підпис, прізвище, ім'я та по батькові керівника військкомату.

Чоловік при отриманні повістки повинен мати при собі документи для підтвердження особи. У разі виявлення помилки в повістці від неї можна відмовитися, співробітник військкомату повинен скласти відповідний акт у присутності свідків. Його передають в Центр комплектування (військкомат), зрідка - в поліцію.

Кравець пояснює, якщо повістку намагається вручити поліцейський або представник тероборони, від неї також можна відмовитися.

"Як таких правил вручення повісток немає. Є тільки правило, що повістку має вручати уповноважена військкоматом особа, тобто представники ТрО або поліції не можуть просто ходити і вручати ці повістки. Це має робити особа, уповноважена військкоматом (центр комплектування та соціальної підтримки), яка вручатиме відповідні повістки, - зазначає юрист.

У разі відмови від повістки з поважної причини військовозобов'язаному не загрожує ніякої відповідальності. Штраф можна отримати лише за порушення правил військового обліку, його навіть можна оскаржити в суді.

Раніше в командуванні Сухопутних військ ЗСУ пояснили "облави" на призовників.