Олексій Остапенко з дочкою / Facebook Олексія Остапенка

У Харкові керівництво гімназії відмовилося приймати дочку загиблого в авіакатастрофі Ан-26 штурмана Олексія Остапенка, а його вдові при цьому нахамили. Керівник навчального закладу всі звинувачення заперечує.

Читайте такожНа Львівщині попрощалися із загиблим внаслідок катастрофи Ан-26 курсантом (відео)

Подробиці скандалу повідомляє «Обозреватель». Сім'я Остапенка раніше жила в Чугуєві, але після трагедії його дружина Олена вирішила переїхати з дочкою Лізою до Харкова. Дівчинка вчиться в другому класі, тож виникло питання про зміну школи.

Відео дня

"Недалеко від нас в Харкові знаходиться гімназія"Освіта". Нам всього одну зупинку потрібно під'їхати. У Чугуєві Ліза теж навчалася в навчально-виховному комплексі. Ми з Олексієм намагалися дати дочці найкращу освіту. Вона вивчає англійську мову, вчиться на Кембриджських курсах, можливо, після школи отримає вищу освіту за кордоном. Ми з Олексієм цим жили", - розповіла жінка.

За словами Олени, коли вона прийшла в гімназію, її прийняли непривітно.

"Я представилася, сказала, що вдова штурмана, який загинув. Так склалися обставини, що ми переїжджаємо до Харкова, тому дочку потрібно влаштувати в школу. Вона не може довго сидіти вдома і дивитися, як мама плаче, її потрібно чимось зайняти",- розповідає вона.

"Але директор одразу заявила, що ми прийшли сюди посеред навчального року. І навіть якби вона хотіла нас прийняти, то у неї немає зайвої парти і стільця для дочки. Ну, можна посадити її до кого-небудь на коліна в кутку класу. Вона так це і сказала! Додала, що в законі Про освіту не написано, що вона зобов'язана приймати дітей військових або бійців АТО", – продовжила Олена.

Директор гімназії Тетяна Кучеренко озвучує іншу версію подій.

"Що? Які коліна? Що ви кажете! Я за свої слова відповідаю! Прийшла мама, я їй пояснила, що у мене тільки один клас на паралелі і там 31 учень. У мене технічно немає можливості прийняти. Нам навіть старі меблі нізвідки взяти", - сказала

"У нас навколо є інші школи, можуть піти туди. За словами мами, в Міноборони їй пояснили, що в неї є пільги. Але за законом ми можемо приймати дітей з мікрорайону, дітей співробітників, а також братів і сестер наших учнів. І тільки після цього будь-яких дітей. Але у нас класи переповнені. Про жодні коліна я не говорила, Це фантазії мами", – сказала Кучеренко журналістам.

Зазначається, що в родині Остапенка навчання було одним з головних пріоритетів. Олексій і сам постійно займався самоосвітою. За словами Олени, він був єдиною людиною в частині, який вів радіообмін англійською мовою і мав на це дозвіл. З листопада він хотів піти на підвищення.

Поки невідомо, коли відбудуться похорони загиблих в авіакатастрофі Ан-26. Фахівці ще працюють з ДНК родичів.

Падіння АН-26 під Харковом: що відомо

  • Увечері 25 вересня в Харківській області неподалік від Чугуєва під час тренувальних польотів зазнав аварії військовий літак Ан-26, на борту якого перебували 27 осіб - військові льотчики та курсанти університету Повітряних сил імені Кожедуба. Вижив лише один курсант.
  • Державне бюро розслідувань назвало чотири версії катастрофи літака. Серед них - технічна несправність агрегатів літака, неналежне виконання обов'язків членами екіпажу, неналежне виконання службових обов'язків особами, які були відповідальними за управління польотами, та неналежне технічне обслуговування літака.
  • Члени сімей загиблих військовослужбовців в результаті катастрофи Ан-26 отримають по 1 млн 576 тис.грн допомоги.
  • Як заявив голова Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер, експертиза ДНК тіл загиблих військових льотчиків і курсантів триватиме близько 2-3 тижнів.