Ігор Коломойський / фото УНІАН, Олександр Синиця

Слідча суддя Шевченківського районного суду міста Києва 9 жовтня залишила без розгляду клопотання захисту про зміну запобіжного заходу бізнесмену Ігорю Коломойському.

Адвокати оскаржили цю ухвалу до Апеляційного суду, проте суд першої інстанції по сьогоднішній день (майже місяць) досі не направив матеріали справи до апеляційного суду, що унеможливлює розгляд цієї апеляційної скарги. Про це заявив адвокат Ігоря Коломойського Олександр Лисак. Засідання апеляційного суду перенесено на 15 листопада 2023 року.

Таким чином, Коломойському чинять чергові штучні перешкоди для зміни запобіжного заходу. Фактично - це позбавлення права на захист та доступ до суду.

Відео дня

У цій ситуації ми вбачаємо чергові порушення прав пана Коломойського на справедливий суд, на розумні строки розгляду відповідних клопотань та права на ефективний захід правового захисту, що гарантовано статтями 5, 6 та 13 Конвенції про захист прав та основоположних свобод людини.

Справа Коломойського - сьогодні це варто знати

Нагадаємо, 27 жовтня Шевченківський райсуд Києва продовжив термін тримання під вартою для Ігоря Коломойського до 2 грудня з альтернативною внесення застави в 3,9 млрд гривень. 

Як писав УНІАН, на початку вересня СБУ повідомила Коломойському про підозру за двома статтями: шахрайство та легалізація майна, одержаного злочинним шляхом. Суд обрав бізнесменові запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою застави у 509 млн грн. Згодом розмір застави був збільшений до 3,9 мільярдів гривень.

Бізнесмена звинувачують у заволодінні 5,8 млрд грн в 2013-2014 за допомогою співробітників "ПриватБанку", засновником і акціонером якого він був.

6 жовтня Київський апеляційний суд відмовив адвокатам Коломойського, які просили зменшити розмір застави до початкового рівня. 24 жовтня відмовився замінити Коломойському утримання під вартою на домашній арешт. 

21 жовтня Олександр Лисак повідомив, що під час перебування в ізоляторі тимчасового тримання Коломойський "має серйозні проблеми" з доступом до медичної допомоги.