Коломойському "зшили" нову справу / фото Офіс генерального прокурора

Бізнесмену Ігорю Коломойському, якого місяцями тримають у СІЗО, "зшили" нову кримінальну справу: йому повідомили про підозру у скоєнні злочину, що нібито стався... 21 рік тому (!) у Криму.

"За процесуального керівництва Офісу генерального прокурора відомому бізнесмену повідомлено про підозру у скоєнні злочину, пов'язаного з організацією замовного вбивства (ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 15, п.п. 11, 12, ч. 2 ст. 115 КК України)", - повідомили в Офісі генерального прокурора.

За даними слідства, підозрюваний нібито замовив убивство директора однієї з юридичних компаній за невиконання вимог щодо анулювання та визнання недійсними рішень загальних зборів акціонерів відкритого акціонерного товариства. Як повідомляється, четверо осіб потім напали на адвоката і побили його (він вижив).

Відео дня

Слід зазначити, що в Офісі генерального прокурора не назвали прізвища бізнесмена, якому повідомили про підозру, оскільки на стадії пред'явлення підозри особи підозрюваних не розкривають. Водночас працівники прокуратури оприлюднили фото, на якому неможливо не впізнати бізнесмена Ігоря Коломойського, якого місяцями тримають під вартою і затягують слідство.

Зазначимо, через 21 рік від описаних у документах обвинувачення подій (і через 10 років після анексії Криму Росією) українська поліція героїчно затримала якихось людей (нібито - тих самих "виконавців") і знайшла "докази", що підтверджують особу "замовника".

Що відомо про історію з адвокатом

У 2005 році бізнесмен Ігор Коломойський в інтерв'ю Юлії Мостовій із "Дзеркала тижня" розповів подробиці історії, яку сьогодні реанімує прокуратура.

Юлія Мостова: До речі, ще за старої влади проти вас порушували кримінальну справу з приводу замаху на адвоката Костянтина Григоришина, який на той час уже розійшовся із Суркісом і Медведчуком і став партнером Віктора Пінчука. Між іншим, ще до відкриття цієї справи я особисто тримала в руках заяву адвоката Григоришина в Генпрокуратуру про те, що ви йому погрожували. Потім цьому адвокату було завдано тяжких ножових поранень, і відповідно порушено кримінальну справу. Наскільки мені відомо, вона так нічим і не закінчилася. Чи правда, що нині робиться спроба реанімації цієї кримінальної справи, і як могло статися, що постраждала саме та людина, якій ви погрожували?

Ігор Коломойський: Які можуть бути, на вашу думку, стосунки між бізнесменом і адвокатом, що обслуговує іншого бізнесмена? Адвокат — це виконавець, як бухгалтер, як менеджер. Він поза лінією корпоративного конфлікту. Тому жодних стосунків між бізнесменом і адвокатом конкурента бути не може. Тим більше — погроз. Адвокат, про якого ви кажете, працював у Пінчука та Григоришина. Гадаю, ці бізнесмени ретельно розробили всю цю процедуру і пустили її в хід. Але навіть за того політичного режиму вони не змогли завести кримінальну справу проти мене, вийшло лише "за фактом". Щоправда, я не знаю, чи була вона взагалі, оскільки у мене є папір, де пишеться, що у відкритті кримінальної справи відмовлено за відсутністю складу злочину. Нині було зроблено ще одну спробу направити кримінальну справу, відкриту за фактом нападу на адвоката безпосередньо проти мене. Але після мого листа в прокуратуру, сподіваюся, буде об’єктивно проведено розслідування і понесуть відповідальність ті, хто із самісінького початку замишляв лихе. Спроба реанімації персональної справи входить у сценарій, який змалював мені Григоришин 5 березня. Всі пункти плану реалізовувались у травні, червні, липні, тому в мене немає сумнівів у тому, хто стоїть за цим. Ті люди, яких він мені називав як своїх партнерів, а саме — Порошенка Петра Олексійовича, і стоять за організацією всього цього. 

Справа Коломойського - останні новини:

27 лютого відбулося судове засідання, де бізнесмену Ігорю Коломойському продовжували запобіжний захід. Адвокати переконували суд у невинуватості свого підзахисного і наводили як документальні підтвердження своїм словам, так і новими свідченнями функціонерів ПриватБанку та чиновників Нацбанку. Незважаючи на те, що свідчення свідків посипалися, суд залишив бізнесмена ще на два місяці в СІЗО, при цьому зменшив суму застави на сто п'ятдесят мільйонів гривень.

11 квітня Київський апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу захисників Ігоря Коломойського на ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду міста Києва від 27.02.2024 щодо продовження строку тримання під вартою бізнесмена.

Сторона захисту пояснила, що протягом семи місяців, коли триває слідство, суд встиг опитати меншість свідків. Крім того, адвокати посилалися на стан здоров'я підзахисного та його хронічні захворювання. Такий стан бізнесмена підтвердив і лікар, який проводив огляд.

Але суддя знову став на бік обвинувачення і залишив Ігоря Коломойського під вартою.

22 квітня Шевченківський районний суд міста Києва частково задовольнив клопотання сторони обвинувачення про продовження терміну утримання під вартою бізнесмена Ігоря Коломойського до 2 червня з альтернативним визначенням застави в сумі 1 млрд 968 млн 200 тисяч гривень.