Кому потрібно буде повернути 6500 грн / ua.depositphotos.com

Багато українців на початку повномасштабного російського вторгнення в Україну отримали допомогу від держави за програмою "єПідтримка". Тоді кожному виплатили з бюджету по 6500 грн. Але, як виявилося, деякі з тих, хто отримав допомогу, не мали на неї права. Кому виплатили гроші помилково, чи потрібно повертати 6500 грн від Зеленського та що буде в разі, якщо цього не зробити - розповідаємо в матеріалі.

Кому не належить 6500 грн - хто отримав гроші помилково

У березні 2022 року український уряд розширив програму "єПідтримка", щоб українці, які втратили зарплату або дохід через російське вторгнення, мали право отримати допомогу від держави.

Серед тих, хто мав право на допомогу, були ті, хто працює за контрактом або фізичні особи-підприємці. Але фактично оформити цю допомогу через застосунок "Дія" могли всі українці, зокрема й ті, хто не мав на неї формального права, - наприклад, працівники бюджетних установ, яким зарплата продовжувала нараховуватися в повному обсязі. Тобто, частина бюджетників отримали допомогу 6500 грн помилково.

Відео дня

Чи потрібно буде повертати 6500 гривень - що кажуть в уряді

Уряд одразу ж зажадав повернути помилково нараховані за програмою "єПідтримка" 6500 грн, але не всі зробили це. Наразі йдеться про вчителів та науковців, які досі не повернули гроші, говориться в листі Міністерства освіти і науки. МОН разом із Мінекономіки склали перелік таких освітян і науковців - вони мають "терміново та в повному обсязі" повернути неправомірно отриману допомогу в 6 500 гривень.

Помилкові виплати планують перерахувати до резервного фонду державного бюджету - на потреби національної безпеки та оборони. У разі неповернення неправомірно отриманої допомоги від держави Мінекономіки звертатиметься до суду.

Станом на 29.06.2023 кошти не повернули 3 247 працівників бюджетних установ сфери науки та освіти.

Вас також можуть зацікавити новини: