Експерт розповів, як можна подолати корупцію в Україні / фото УНІАН

Військовий експерт, полковник запасу СБУ та експерт з військової контррозвідки Михайло Притула переконаний, що корупцію в Україні можна побороти за лічені місяці. Проте для цього насамперед необхідна політична воля і зміна законодавства.

"Корупцію в Україні можна подолати буквально за два місяці. Для цього треба не ловити велику кількість корупціонерів, тому що це не приводить до їх зменшення, а потрібно просто вичистити наше законодавство від корупційно містких нормативних актів. Тобто проблема нашого законодавства у його історичному становленні родом з Радянського Союзу, а потім відбувалися певні зміни в історії нашої країни. Багато законів, постанов Кабінету Міністрів, розпоряджень, нормативних актів місцевих органів влади – всі вони приймалися за принципом поста ДАІ, тобто "далі не поїдеш, поки не заплатиш", – розповів він в ефірі "Еспресо". 

За словами Притули, якщо влада бажає позбутися корупції в Україні, необхідно посадити кілька груп юристів, які б вичистили велику кількість нормативних актів, і владою президента згідно 146 ст. Конституції України, владою Верховної Ради, прем'єр-міністра України в подальшому скасувати всі ці нормативні акти.

Відео дня

"Більшість з нормативних актів є основою для корупції в Україні. Нам єдине, що треба на сьогодні, – це політична воля для того, щоб подолати корупцію. Ліквідувати корупцію можливо, але кількістю посадок це не вирішується", – наголосив експерт.

Боротьба з корупцією в Україні

2 лютого 2023 року в СБУ повідомили, що правоохоронці викрили та заблокували масштабну корупційну схему, яку організувало керівництво Сумської обласної військової адміністрації. Посадовці привласнювали державні кошти, виділені регіону на ліквідацію наслідків бойових дій та обстрілів російськими окупантами, зокрема, на відновлення інфраструктури.

Крім того, було ліквідовано масштабну схему привласнення державних грошей, виділених на розвиток військової інфраструктури Сил оборони. За даними СБУ, до оборудки причетні колишній керівник Головного квартирно-експлуатаційного управління ЗСУ та старший офіцер відділу технічного нагляду за будівництвом вказаної установи.

У серпні 2022 року Служба безпеки України ліквідувала корупційну схему в Державній службі з надзвичайних ситуацій (ДСНС). Вона полягала у системному отриманні незаконної винагороди (хабарів) від підприємців за погодження дозвільної документації.

Вас також можуть зацікавити новини: