Меч Петра Сагайдачного привезуть в Україну для експонування з нагоди вшанування 400-річчя смерті українського гетьмана. Його зможуть оглянути всі охочі.

Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Рішення про привезення меча Петра Сагайдачного в Україну вже усно погодив міністр культури та національної спадщини Польщі Пьотр Глінський. Попереду організація цього процесу.

Відео дня

Наразі меч Сагайдачного знаходиться у зброярні Вавельського королівського замку, що в Кракові (Польща). У 1621 році майбутній король Речі Посполитої королевич Владислав IV Ваза вручив цей меч Сагайдачному за перемогу з турками під Хотином. 

Репліку меча можна побачити у львівському музеї "Львів Стародавній".

Меч виготовлено зі сталі, золота, срібла, оздоблено діамантами та написом VLADISAVS + Konasevicio Koszovio ad Chocimum contra Osmanum ("Владислав (у дар) Конашевичу кошовому під Хотином проти Османа"). Крім того, на захисному щитку гарди відтворено сцену з біблійної притчі про суд царя Соломона.

Читайте такожОригінал Конституції Пилипа Орлика в Києві можуть побачити всі охочі (фоторепортаж)Як повідомляв УНІАН, раніше дослідники Державного королівського архіву Швеції, звідки раніше привезли оригінал Конституції Пилипа Орлика, знайшли його печатку.

Вас також можуть зацікавити новини: