У Києві пройшла акція проти заборони на поширення книги "справа Василя Стуса" / фото УНІАН, Денис Прядко

У Києві пройшла акція "Читання при свічках", яка стала відповіддю на заборону суду поширювати книгу Вахтанга Кіпіан і"справа Василя Стуса" без дозволу Віктора Медведчука.

"Яка ж правда так ображає "честь і гідність" безчесного адвоката? Зберемося... і дізнаємося, читаючи книгу Вахтанга Кіпіані при свічках. Як у радянські часи, коли правдива Українська література заборонялася цензурою і люди змушені були читати вночі, потайки, при світлі свічок", - заявили організатори.

Відео дня

Медведчук проти книги про Стуса-рішення суду

Дарницький районний суд Києва зобов'язав видалити з книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» згадку про голову політради партії "Опозиційна платформа - За життя" Віктора Медведчука і заборонив поширення тиражу книги без дозволу Медведчука.

Читайте також"Три замовлення на секунду": у видавництві розповіли про популярність" забороненої " книги про Стуса

Згідно з рішенням судді Дарницького райсуду Марини Заставенко, з книги повинні бути видалені наступні фрази:

  • «... була можливість у Стуса вибрати "менше зло". Однак залишається фактом, що наданого, підтримуваного держбезпекою адвоката звали Віктор Медведчук»;
  • «... Медведчук на суді визнав, що всі "злочини", нібито вчинені його підзахисним, "заслуговують покарання"»;
  • «... він (мається на увазі Медведчук) фактично підтримав звинувачення. Навіщо прокурори, коли є такі безвідмовні адвокати?»;
  • «... розпинав поета (мається на увазі Стус) - призначений державою адвокат Медведчук»;
  • «... шістка комуністичної системи Медведчук ...»;
  • «Злочин перед поетом юрист Медведчук скоїв ще й тим, що не повідомив сім'ї про початок розгляду справи ... Боявся КДБ або просто завжди був циніком і аморальним типом?»

До моменту видалення цих фраз книгу заборонили поширювати видавництву Vivat і автору Кіпіані.

За словами директора видавництва Юлії Орлової, вони подадуть апеляцію, як тільки отримають повний текст судового рішення.

Книга "Справа Василя Стуса": що оскаржував Медведчук

Книга Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" вийшла до друку в травні 2019 року, а вже у вересні Медведчук заявив, що вимагатиме через суд заборонити її поширення.

Позивач вважає, що в 9 епізодах книги Кіпіані містяться висловлювання, які нібито не відповідають дійсності та принижують честь і гідність політика. Через це Медведчук подав до суду на автора книги Вахтанга Кіпіані, видавництво і друкарню і вимагав заборонити видання і поширення книги "будь-яким способом на будь-якій території".

У цих епізодах Кіпіані розповідає про Медведчука як адвоката поета Василя Стуса в судовому процесі 1980 року. В результаті поета засудили до 10 років примусових робіт і 5 років заслання. Стус помер 4 вересня 1985 року в карцері після оголошеного ним голодування.