Учасники мітингу під КСУ почали штурмувати будівлю суду / фото УНІАН, Дмитро Хилюк

Учасники мітингу біля будівлі Конституційного суду України, які вийшли на протест проти рішення КСУ щодо скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування, намагаються зайти всередину, скандуючи: «Відкривай!»

Як передає кореспондент УНІАН, до мітингувальників ніхто із суду не вийшов.

До воріт підійшли правоохоронці у шоломах та спеціальному екіпіруванні, щоб не дати учасникам мітингу зайти на територію суду.

Відео дня

Мітингувальники скандують: «Відкривай!», «Аваков - чорт!», «Зєлю - геть!». Також вони запалили файєри і запустили кілька петард на подвір’я суду.

Перед цим учасники акції заявляли, що у суддів КСУ є 10 хвилин, щоб вийти до них і пояснити своє рішенням щодо скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування.

Якщо ж ніхто не вийде, то мітингувальники заявили, що підуть до суддів, щоб отримати ці пояснення.

Після цих заяв кількість поліцейських під будівлею КСУ збільшилася. Наразі вони шеренгою оточили будівлю з боку вул. Жилянської та Антоновича.

Читайте такожПротест під КСУ: суд закидали фаєрами, презервативами і димовими шашками (фото, відео)

Атака КСУ на антикорупційні органи

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КСУ визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону, яким пропонує припинити повноваження усього складу Конституційного суду.