Євген Дикий дав прогноз щодо мобілізації в Україні / колаж УНІАН з фото Генштабу ЗСУ та скріншоту

Якщо Верховна Рада до весни проголосує за новий законопроект, у якому прописано посилення мобілізаційних заходів, то достатньо масова мобілізація в Україні розгорнеться лише навесні.

Урядовий проект закону про мобілізацію, у тому вигляді, в якому його вдруге внесли у парламент, "не розв'язуватиме ті проблеми, які потрібно", поділився думкою ветеран війни України проти РФ, колишній командир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий. На його думку, питання у тому, чи потім цей закон почне працювати.

"…І якщо навіть нам вдасться тепер цей законопроект удосконалити, і до весни за нього проголосують, то теж треба розуміти, що в такому разі навесні тільки розгорнеться достатньо масова мобілізація…", - зазначив експерт.

Відео дня

На його думку, для української сторони навесні відкриється "вікно можливостей". "…але дай Боже, щоб ми були готові на літо. Тобто знову повториться історія 2023 року, коли наступ намічався на весну, а почався 6 червня. Але тоді лімітували не люди, а саме залізо, яке надто повільно їхало від союзників. Цього разу навпаки, залізо вже є, а от чи наберемо ми вчасно людей?...", - додав екс-командир.

Важливі новини України про мобілізацію - сьогодні це варто прочитати

Українські військові наприкінці 2023 року попросили додатково мобілізувати до 500 тисяч громадян. Кабмін згодом подав у Раду законопроект про мобілізацію, але у ньому знайшли багато "ляпів", і сам уряд цей документ відкликав. 

30 січня 2024 року Кабмін передав у Раду оновлену версію проекту закону. У документі, зокрема, пропонується знизити мобілізаційний вік з 27 до 25 років. Крім того, передбачено покарання для ухилянтів, зокрема, обмеження права на керування транспортом, накладення арешту на цінності та кошти й тимчасове обмеження у праві на виїзд за межі Батьківщини.

Голова парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич говорив, що у законопроекті бракує норми про ротацію українських воїнів.

Вас також можуть зацікавити новини: