В Україні тепер мобілізуватимуть на фронт з 25 років / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський, ймовірно, змінив долі тисяч українських чоловіків, підписавши закон про зниження призовного віку з 27 до 25 років. Журналісти The New York Times поспілкувалися з українськими чоловіками, яких можуть торкнутися зміни.

Видання зауважує, що українські війська намагаються стримати значно більшу російську армію, і відчайдушно потребують поповнення своїх лав. Зараз багато молодих чоловіків хвилюються за своє майбутнє.

"Я переживаю, навіть трохи боюся. Але все буде так, як задумав Бог", – розповідає 25-річний Єгор Хомченко, який керує невеликою пекарнею в Дружківці на Донеччині.

Відео дня

23-річний Нестор Бабський, фізіотерапевт реабілітаційного центру у Львові, щодня працює над відновленням українських військових, покалічених війною. Хлопець відчуває провину за те, що не служить, але також зізнається у почутті страху перед тим, що чекає попереду.

"Спочатку мені було страшно від думки йти на війну, а зараз я до цього ставлюся спокійно", – каже він і пояснює, поранені солдати, які на його очах повертаються до більш-менш нормального життя, відіграли свою роль у зміні його ставлення до участі у війні.

26-річний Олександр Манченко, журналіст з Харкова, дивиться на цю проблему під ширшим кутом і має своє пояснення, чому президент Зеленський таки підписав цей закон після тривалого зволікання.

"Молодь – це майбутнє, як би банально це не звучало. Можливо, він думав, що Україна може обійтися без мобілізації молоді, але, мабуть, військова ситуація не дозволяє нам мати таку розкіш", – сказав Манченко, але і він зізнався у небажанні потрапити на фронт.

Втім є й такі, хто свідомо готується до призову по мобілізації. Серед них 27-річний Максим Сухий, зубний технік з Києва. Він вивчає зброю та тактику в тренувальному таборі на вихідних, а також відвідує спортзал.

"Мені потрібно бути максимально професійним. Якщо я піду на війну, я теж хочу бути там професіоналом. Тому готуюся до можливої ​​мобілізації, наскільки дозволяють час і фінансові можливості. Якщо я опинюся на війні, я не хочу бути кимось, хто нічого не знає", – каже він.

Зниження мобілізаційного віку в Україні

Як писав УНІАН, у перший день повномасштабного російського вторгнення Україна оголосила загальну мобілізацію. При цьому обов’язковому призову підлягали чоловіки, старші 27 років, або ті, хто пройшли строкову службу. Ті, хто не мав раніше військового досвіду і не досягли 27-річного віку, могли мобілізувати за власним бажанням.

Ще в травні 2023 року Верховна Рада ухвалила закон про зниження мобілізаційного віку з 27 до 25 років.  Однак майже рік цей документ припадав пилом без підпису президента, а отже і не міг вступити в силу. Лише 2 квітня Володимир Зеленський нарешті підписав законопроект.

Вас також можуть зацікавити новини: