У Міноборони розповіли про новації в роботі військово-лікарських комісій / фото УНІАН, Олександр Прилепа

У Міністерстві оборони України розкрили чергові новації в роботі військово-лікарських комісій.

Як зазначила заступник Міністра оборони Ганна Маляр, в Міноборони відбулася зустріч з громадськими діячами та волонтерами медичної сфери. За її словами, зустріч пройшла "конструктивно".

"На зустрічі волонтери озвучили деякі конкретні випадки недобросовісного виконання окремими особами своїх обов’язків у сфері медзабезпечення військовослужбовців. Міністр доручив перевірити всі ці випадки і прийняти відповідні заходи", - зазначила заступник міністра.

Також учасники зустрічі обговорили роботу військово-лікарських комісій.

"Що робиться прямо зараз: масштабування мережі ВЛК, розширено кількість військово-лікарських комісій за рахунок їх створення у цивільних лікарнях; започатковано пілотні проєкти з електронного документообігу; розроблено такий цифровий продукт, як електронна черга. Йдеться наразі про п‘ять міст України, в яких найбільш завантажені військово-лікарські комісії, - Харків, Львів, Київ, Вінницю та Одесу. У найближчих планах перевести всі військово-лікарські комісії на роботу з електронними чергами; розроблено і проголосовано у першому читанні два законопроекти, покликаних спростити процедуру проходження ВЛК", - розповіла Маляр.

Мобілізація в Україні - актуальне про огляди у військово-лікарських комісіях

Як повідомляв УНІАН, 30 січня в Мінцифри заявили, що разом з Міноборони, Міністерством охорони здоров'я і Мінветеранів розробили план по цифровізації процесу проходження оглядів у військово-лікарських комісіях.

В цей же день міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко підкреслив, що складний і забюрократизований "квест" із проходження ВВК повинен залишитися у минулому.

За його словами, найближчим часом заплановано запровадити електронний документообіг у військових закладах, щоб прибрати паперову тяганину і черги; автоматизацію процесів, щоб зменшити навантаження на поранених військовослужбовців; належне сервісне обслуговування поранених; можливість реабілітації поряд з місцем проживання; підвищення кваліфікації лікарів у питаннях ВЛК.

25 березня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що на нараді з чиновниками, парламентарями та представниками офісу президента було визначено план дій з реформування процедур під час проходження оглядів у військово-лікарських комісіях.

За словами Шмигаля, експертна група представила свої напрацювання, серед яких, зокрема, й збільшення пропускної спроможності ВЛК, доступ до е-системи охорони здоров'я, заходи з безбар'єрності.

Вже у квітні планується розпочати пілотний проект із розгортання системи електронного документообігу у військових частинах, ТЦК та інших дотичних структурах. Наступний етап — цифровізація медичної історії військовослужбовців.