Війна посилила, але не спричинила демографічну кризу, кажуть експерти / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, facebook.com/JointForcesCommandAFU

В умовах повномасштабної війни народжуваність в Україні різко скоротилася, поглибивши демографічну кризу, яка і так посилюється протягом останніх 10 років. За словами експертів, сама війна та пов’язана з нею мобілізація відіграє тут лише опосередковану роль.

Так, за даними Міністерства юстиції, протягом 2023 року в Україні народилися понад 187 тисяч немовлят. Це на 9% менше, ніж у 2022-му, коли на світ з'явилися 206 тисяч дітей. Але перший рік війни сам по собі показав рекордне падіння народжуваності – одразу на 25%. Для розуміння, згідно статистичних даних, у 2021 році в Україні народилося понад 273 тисячі дітей, у 2020-му – 299 тисяч. 

Але масштаб демографічної кризи стає ще наочнішим, якщо поглянути на статистику за 2010-2013 роки: тоді щорічно народжувалися близько 500 тисяч дітей.

Відео дня

Економіст, фінансовий аналітик Олексій Кущ у коментарі виданню "Фокус" зауважив, що вплив війну на демографічну ситуацію насправді є опосередкованим, а справжні причини падіння народжуваності виходять далеко за межі подій останніх двох років.

"Мають вплив і перманентні економічні кризи, і відсутність позитивного сценарію розвитку, відсутність соціальної державної підтримки народжування дітей. Держава не формує суттєвий соціальний капітал для матерів, які народжують дітей. Відсутня допомога в соціалізації жінок після народження дітей, тобто повернення їх на роботу, немає підтримки з виховання дітей з боку держави. Ну і плюс колосальна міграція з країни, яка до війни була пов'язана з економічними чинниками, а зараз — з воєнними", – пояснив він. 

Кущ додав, що пониження мобілізаційного віку з 27 до 25 років, яке розглядається в парламенті, теж вплине на показники народжуваності. Але не прямо і через певний час.

"Пониження призовного віку може просто ще більше посилити еміграцію з країни підлітків, яких матері будуть намагатися вивезти за кордон. В цьому плані певним чином чинник мобілізації може вплинути, та опосередковано", — зазначив експерт.

Економiст, директор економічних програм Українського інституту майбутнього Анатолій Амелін теж погоджується, що демографічна криза виникла не через війну, хоча війна справді додає проблем. На його думку, низька народжуваність в Україні спричинена перманентною непередбачуваністю ситуації в країні та неможливістю нормально планувати своє майбутнє, а також економічними причинами – за відсутності державної політики молоді не по кишені заводити дітей.

"Коли пара народжує дітей, в них зростають витрати. А державної політики щодо стимулювання та відшкодування немає. Тож, жінки, які хочуть народжувати, постають перед дилемою: або працювати, почуватися комфортно і жити добре, або втрачати свої доходи і збільшувати свої витрати. (...) А мобілізація ніяким чином з цим питанням не стикається", — розповів він.

Мобілізація і демографія

Як писав УНІАН, військово-політичне керівництво України розглядає можливість зниження мобілізаційного віку з нинішніх 27 до 25 років. Такі пропозиції містяться зокрема в новому законопроекті про посилення мобілізації, який зараз знаходиться на розгляді у Верховній раді.

У лютому видання The New York Times опублікувало статтю, в якій попередило, що зниження призовного віку в Україні значно погіршить демографічну кризу в Україні та поставить під загрозу безпеку і економіку країни в майбутньому. Призов до армії більшої кількості чоловіків у віці до 30 років, враховуючи ймовірні втрати в боях, може призвести до скорочення народжуваності. Це, в свою чергу, через десятиліття призведе до скорочення числа чоловіків призовного і працездатного віку.

Вас також можуть зацікавити новини: