Більшість українців за втручання Володимира Зеленського в роботу Кабміну і Ради для посилення оборони країни, з'ясували соціологи / фото ua.depositphotos.com

Майже 80% українців вважають, що президент має втручатися в роботу уряду і парламенту для посилення оборони держави.

Про це свідчать результати опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології на замовлення громадської організації ОПОРА.

"На тлі війни поруч із бажанням зберегти демократичну державу українці мають запит на "сильну руку". Так, за даними липневого соціологічного дослідження, 58% опитаних вважають, що для України зараз найважливішим є сильний лідер; 79% думають, що президент має втручатися у діяльність парламенту та уряду (для посилення оборони); а 62% - що на час війни навіть конструктивна критика влади є недопустимою", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Натомість, 32% респондентів вважають, що навіть зараз має зберігатися політична конкуренція, за чіткий розподіл повноважень виступають 16% опитаних, а прихильниками демократичної системи позиціонують себе 14% опитаних. Разом з тим, 41% вважають, що за жодних обставин влада не може порушувати закони.

"Якщо звести ці твердження в єдиний індекс "Сильна держава/ сильне керівництво vs демократична система і плюралізм", то у результаті 64% респондентів надають перевагу сильній державі та керівництву і лише для 16% пріоритетами є демократія та плюралізм. Решта - 20% отримали проміжний бал, що свідчить про невизначеність або суперечливість їхніх поглядів", - наголошують в ОПОРі.

Серед усіх респондентів 48% вважають, що зараз потрібно враховувати права та інтереси громадян, навіть якщо вони розходяться з інтересами держави, а за пріоритетність інтересів держави виступили 40% опитаних. Тим часом, 57% респондентів вважають, що на період війни влада має притягати до відповідальності громадян за "шкідливі" для держави погляди, тоді як 37% переконані, що будь-хто повинен мати можливість публічно висловлювати свою позицію, не боячись переслідувань влади.

Заборону діяльності політиків і партій, підозрюваних у співпраці з Росією, за першої підозри навіть без юридичних доказів підтримують 47% респондентів, а 46% вважають, що така заборона можлива лише за наявності надійних юридичних доказів.

Нагадаємо, 26-27 лютого Соціологічна група "Рейтинг" провела опитування і з'ясувала, що дії президента України Володимира Зеленського підтримує понад 90% опитаних співвітчизник.

Довідка. Київський міжнародний інститут соціології на замовлення ОПОРИ провів у липні 2022 року соціологічне дослідження. Воно складалося з двох частин: щоденникового опитування і телефонних інтервʼю.

Методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів опитано 1 000 респондентів з усіх регіонів України (крім АР Крим та окремих районів Донецької та Луганської областей, окупованих до 24 лютого). Опитування проводилося серед дорослих (віком від 18 років) громадян України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювала влада України до 24 лютого 2022 року).

Вас також можуть зацікавити новини: