"Сталевий фронт" підтримав бійців "Хартії" 6 пікапами, яких ніколи не буває "багато" на війні / фото прес-служби компанії

Шість автомобілів, десять дронів і дві зарядні станції вже найближчим часом будуть працювати на фронті.

Їх купив та доставив для 13-ї бригада оперативного призначення Нацгвардії України "Хартія" Метінвест, від імені "Сталевого фронту Ріната Ахметова".

"Хартія" незабаром вирушає на передову, тому їх спорядили найпотрібнішою технікою. Автомобілі – всюдиходи: п’ять пікапів та один джип. Їх будуть використовувати для перевезення особового складу, вивозу поранених і підвозу боєприпасів. Військові коментують: автомобілів на війні не буває забагато, на більшість з них чекає ураження вогнем ворога.

Відео дня

"Головним чином повнопривідні автомобілі залучаються на "першу лінію" - самі розумієте, що це таке. Там дуже часті обстріли і 90% техніки не повертається назад. Тому нам важлива ця допомога і ми за неї дуже вдячні", - каже полковник Денис Жутіков, начальник секції логістики штабу військової частини 3102 (13-та бригада Національної Гвардії України "Хартія").

Усі авто, як і завжди, Метінвест привозить з-за кордону. Загалом "Сталевий фронт" вже доправив військовим понад тисячу автівок, включно із "швидкими". Утім знаходити всюдиходи дедалі складніше усім волонтерам.

"Пікапи вже в Європі закінчуються, привезти пікап з Польщі, Німеччини виявляються дуже складно. Так само і з скандинавських країн. Тож ми зараз шукаємо пікапи в Іспанії, Сербії. Пікапи вже стають рідкістю, скоро це буде викликом для усіх, хто допомагає військовим", - пояснює керівник Проєктного офісу компанії Метінвест Олександр Водовіз.

Десять дронів з тепловізорами марки Autel також постійно потрібні, бо відстежують противника і максимально точно коригують вогонь артилерії. Для них необхідні зарядні станції – тому у комплекті спорядження і 2 Ecoflow. Загальна вартість допомоги – 6 млн грн.

Бійці Нацгвардії отримали десять дронів з тепловізорами марки Autel від "Сталевого фронту" Ахметова / фото прес-служби компанії

Як відомо, від початку повномасштабної війни Метінвест спрямував на допомогу ЗСУ та українцям вже 4 мільярди гривень. З цієї суми понад 2 млрд грн – це допомога бійцям в рамках "Сталевого Фронту Ріната Ахметова".  Також компанія є одним із найбільших серед приватного бізнесу постачальників безпілотників до армії: захисники отримали понад 1500 дронів, майже 2 000 тепловізорів, 875 одиниць комунікаційного обладнання та 441 автомобіль різного призначення. Загальна сума, яку Рінат Ахметов спрямував на потреби ЗСУ та гуманітарну допомогу, складає 6 млрд грн.