Чи можна не підписувати акт відмови від отримання повістки, пояснив адвокат / скріншот

Адвокат Роман Сімутін пояснив, як реагувати, коли вам вручають виписану "на коліні" повістку, та чи варто підписувати акт про відмову від отримання повістки, яким ТЦК завжди лякає.

У своєму YouTube-каналі він нагадав, що постановою Кабміну 1487 затверджено новий зразок повістки, яка заповнюється та підписується начальником ТЦК. Зазначається номер розпорядження, на підставі якого викликається особа та уповноважується особа на її вручення.

"Якщо повістку заповнили "на коліні", ще й старого зразка, не зазначається номер розпорядження, вручає її не уповноважена особа, то ви чомусь все одно повинні отримати повістку, хоч та вручається у спосіб, не передбачений законом і поза повноваженнями ТЦК", - обурюється Сімутін.

Він зазначив, що з екранів телевізора чуємо: "Повістку можуть вручити будь-де". "Але ніхто не говорить, що повістка повинна бути наперед заповнена, і лише тоді вона вважається врученою у законний спосіб", - стверджує адвокат.

Також він звернув увагу на залякування актом й заявив, що жодного акта ви не повинні підписувати, але маєте фільмувати весь процес.

"Ви ніде не знайдете навіть згадки про той акт, його просто не існує, це бурхлива фантазія гуртка художньої самодіяльності під назвою ТЦК", - розкритикував дії військкоматів Сімутін.

Чи можна відмовитися від отримання повістки?

Раніше адвокат Андрій Новак заявив, що військовозобов'язані українці мають право не брати повістки. Він перерахував умови, за яких можна відмовитися від вручення цього документа.

Так можна вчинити, якщо людині вручають повістку не за правилами, не за законом. Далі представники центру комплектування мають скласти відповідний акт відмови від отримання документа у присутності двох свідків. Та на це має бути вагома причина.

Вас також можуть зацікавити новини: