В енотеці "Масандри" на момент анексії Криму зберігалося 5 пляшок Херес-де-ла-Фронтера \ investigator.org.ua

Прокуратура Автономної республіки Крим та міста Севастополя змінила раніше повідомлену підозру колишній "генеральній директорці" захопленого Росією винзаводу "Масандра".

Про це повідомляє прес-служба прокуратури АРК. Зазначається, що у січні 2016 року вказаній громадянці України було повідомлено про підозру за ч. 5 ст. 191 Крмінального кодексу ("привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем").

За інформацією прокуратури, наприкінці лютого 2015 року підозрювана незаконно була призначена на посаду генеральної директорки винзаводу. У вересні того ж року, під час відвідування "Масандри" президентом Російської Федерації та колишнім прем’єр-міністром Італії, вона самовільно вилучила з колекції та відкоркувала одну з найцінніших пляшок енотеки – "Херес-де-ла-Фронтера" врожаю 1775 року, який привіз до Криму з Іспанії сам засновник "Масандри" граф Михайло Воронцов.

Відео дня

Енотека "Масандри"

В енотеці "Масандри" на момент анексії Криму зберігалося 5 пляшок Херес-де-ла-Фронтера, ще дві пляшки були продані на аукціоні Сотбіс у 1990-му і 2001 роках.

Читайте також"За кримське вино": проти Путіна та Берлусконі в Україні відкрили кримінальну справу"Вартість однієї такої пляшки вина становить понад $100 тис. та, відповідно до законодавства України, є національним надбанням й має значну історичну, наукову та національну цінність для держави", - наголосили у відомстві.

Таким чином, "екс-гендиректору" Масандри повідомили про підозру у вчиненні воєнного злочину, що полягає у розграбуванні національних цінностей на окупованій території АР Крим та міста Севастополя.

Наразі жінці повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 Кримінального кодексу). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Візит Путіна і Берлусконі в Крим

11 вересня 2015 року Путін і Берлусконі прилетіли із візитом до окупованого Криму. Серед іншого, політики разом побували в "штабі" об'єднання "Масандра" в Криму, спустилися в головний підвал з найбільшою бібліотекою вин в світі і продегустували кримські вина. 

17 вересня стало відомо, що прокуратура АР Крим відкрила кримінальне провадження за фактом завдання шкоди у зв'язку із самовільним відкорковуванням "гендиректором НВАО "Масандра" Яніною Павленко однієї з 5 пляшок 240-річного Херес-де-ла-Фронтера з колекції підприємства.

Довідка. Національне виробничо-аграрне об’єднання "Масандра" - одне з найбільших підприємств України та Європи з вирощування винограду та виробництва високоякісних марочних вин. Після окупації півострова Російською Федерацією, у 2014 році, майно винзаводу було незаконно захоплено окупантами та передано у федеральну власність – управлінню справами президента РФ.