Після запуску з мобільним застосунком "Резерв+" виникли проблеми / фото УНІАН

Адвокат Олег Леонтьєв зауважує, що додаток "Резерв+" не може замінити Електронний кабінет військовозобов’язаного. Про це він сказав в ефірі "Київ24", відповідаючи на запитання щодо початку дії нового закону про мобілізацію.

"В законі зазначено, що має бути створений Електронний кабінет військовозобов’язаного. Я з нетерпінням чекав на створення цього кабінету, але його так і не дочекався. Натомість нам тільки зробили додаток на мобільний телефон. Додаток - це не є ні в розумінні закону "електронний кабінет" і в фактологічному розумінні "електронний кабінет". Додаток не може замінити електронний кабінет", - зазначив Леонтьєв.

Він додав, що те, як працює електронний кабінет, як він створений та має працювати, можна побачити, зокрема по електронному кабінету Державної податкової служби.

Відео дня

"Там чітко все зрозуміло. Людина може працювати з тим електронним кабінетом, вона повністю ідентифікована, і виконувати всі ті дії, на які він покликаний. Закон так само передбачав створення цього електронного кабінету. В електронний кабінет можна вносити всі дані щодо наявності/відсутності відстрочок, підтверджуючих документів. На жаль, мобільний додаток цього не дозволяє", - сказав адвокат.

Крім того, за його словами, "фахівці кажуть, що цей додаток зроблений неналежним чином, не пройшов відповідні тестування і випробування".

"Таким чином… закон України в даному випадку не дотриманий і проігнорований. Натомість ми бачимо те, що фактично виходить, що закон про мобілізацію і взагалі сама мобілізація в деякій мірі, може, навіть і саботується", - зауважив Леонтьєв.

Говорячи про питання, з якими до нього звертаються військовозобов’язані, він розповів, що це, зокрема неможливість дистанційно надати документи, які підтверджують право на відстрочку від призову.

Застосунок "Резерв+" - що відомо

Як повідомляв УНІАН, 18 травня в Україні набув чинності оновлений закон про мобілізацію. Як зауважили у Міністерстві оборони України, усі призовники, військовозобов'язані та резервісти протягом 60 днів мають з'явитися до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, центрів надання адміністративних послуг або скористатися електронним кабінетом і пройти звірку персональних даних через застосунок "Резерв+". Він буде доступний для завантаження зі смартфонів через App Store та Google Play Market.

У відомстві зазначали, що "Резерв+" надає можливість оперативного оновлення даних та доступу до інформації у реєстрі "Оберіг". Це зручний спосіб виконання обов'язкової процедури оновлення особистих даних. Після оновлення даних у застосунку ви зможете побачити інформацію з реєстру "Оберіг" щодо себе.

Якщо людина має статус непридатного та виключена з військового обліку, то їй не потрібно оновлювати дані. Згідно з законом, кожен чоловік від 18 до 60 років має носити при собі військово-обліковий документ.

Вас також можуть зацікавити новини: