Повістки у вигляді покарання викликали в українців різні реакції / фото УНІАН

Під час воєнного стану роздача повісток українцям будь-де та у вигляді покарання викликали справжній резонанс у суспільстві. Одні вважають, що така практика правильна, інші її нещадно критикують. 

Як йдеться в сюжеті "Сніданку з 1+1", у військових залякування повістками викликало наступну реакцію. Ті вважають, що таке покарання знецінює ризик тисяч хлопців і дівчат, які пішли добровільно захищати Україну. 

"Всі ці "п'яні" повістки лише знецінюють їхній героїзм, перетворюють армію на покарання, а в доповнення ставлять під загрозу життя бійців", - висловив свою позицію з цього питання один з військових. 

Вручення повісток на пляжах, у клубах й т.д. адвокати називають не покаранням, а радше демонстрацією справедливості на державному рівні. Зазначається, що у воєнний стан дійсно простіше вручити повістку, адже громадяни повинні мати при собі документ.

У Командуванні Сухопутних військ пояснюють, що вручити повістку можуть не лише у Центрах комплектування: це можуть бути й голови ОТГ, може бути керівник установи чи організації, де працює цей військовозобов'язаний. При цьому громадяни можуть отримувати повістки у будь-якому місці. Проте вручення повістки не означає того, що людину одразу відправляють на фронт. Їх вручають, щоб внести інформацію про особу у військкомат. Призивають у першу чергу громадян, які мають досвід військової служби або зборів. Хто не має такого досвіду - їх призивають до навчальних військових частин.

Військовий психолог Андрій Козінчук пояснив, чи варто повістки перетворювати на каральний та виховний інструмент. "Є методи набагато крутіші. Заохочення, наприклад. Коли тебе карають, твоя психіка захищається. А нам потрібно укомплектувати ЗСУ вмотивованими людьми", - каже він.

"Заганяти людей, щоб поповнювати лави української армії, - це неефективно", додав психолог.

Козінчук каже, що ми відрізняємося від РФ тим, що ми не воюємо "м'ясом", ми воюємо мізками. У нас багато людей, які самі хочуть йти захищати Україну.

Також Козінчук пояснив, що потрібно робити у разі вручення повістки. По-перше, не порушувати закон й прийти на співбесіду й медобстеження. 

Раніше в Міноборони заявили, що мобілізація триватиме стільки, скільки необхідно, щоб доукомлектувати всі підрозділи, що ведуть оборону держави від окупантів.

У сухопутних військах ЗСУ розповіли: практика вручення повісток на блокпостах або в інших людних місцях не суперечить законодавству.

Вас також можуть зацікавити новини: