Зміни з 1 грудня 2021 року / фото УНІАН

Перший місяць зими обіцяє українцям не тільки приготування до новорічних свят, а й істотні зміни. Про те, куди можна витратити "Вовину тисячу", на скільки збільшиться прожитковий мінімум і чи вийде у пенсіонерів розбагатіти в найближчому майбутньому - читайте в статті.

На початку попереднього місяця ми також розповідали, що зміниться в листопаді 2021 року.

Обов'язкова вакцинація в Україні - кому і навіщо

Кому з українців потрібен сертифікат / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Указ МОЗ України набуде чинності з 9 грудня 2021 року. Згідно з ним, крім педагогів і працівників центральних і місцевих органів, вакцину від Covid-19 повинні отримати працівники:

Відео дня
  • установ, що надають соціальні послуги, установ соціального захисту дітей, реабілітаційних установ;
  • підприємств, установ та організацій, включених до переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави;
  • підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління центральних органів виконавчої влади.

У разі, якщо співробітники перерахованих вище підприємств не нададуть сертифікат про вакцинацію, вони будуть відсторонені від роботи без збереження зарплати. Відновлення на посаді можливо тільки при наявності щеплення.

Як збільшиться прожитковий мінімум в Україні з 1 грудня 2021

Держбюджет затвердив графік, в якому зазначено, що прожитковий мінімум з 1 грудня 2021 року складе 2393 грн на одну людину в місяць. Отже, збільшиться цей показник і для різних демографічних груп:

  • діти до 6 років - 2100 грн (було 2013 грн);
  • діти від 6 до 18 років - 2618 грн (було 2510 грн);
  • працездатні особи - 2481 грн (було 2379 грн);
  • особи, які втратили працездатність - 1934 грн (було 1854 грн);
  • мінімальна декретна допомога для безробітних - 2749 грн (було 2635 грн).

За даними Мінсоцполітики, "фактичний" прожитковий мінімум дорівнює 5678 грн. Тобто, він набагато вище, ніж той, що розрахований державою.

Якою буде мінімальна зарплата в Україні з 1 грудня 2021

Зміна розміру мінімальної зарплати / ua.depositphotos.com

На початку місяця розмір мінімальної зарплати зросте - замість 6000 грн українці отримуватимуть 6500 грн. Підвищення такого показника не вплине на:

  • податкові соціальні пільги;
  • граничний розмір зарплати на місяць, до якої застосовується ПСП;
  • добові;
  • ставки єдиного податку.

Натомість вплине на інші відрахування - мінімальний розмір ЄСВ на місяць із зарплати працівників та доходів ФОП (за себе) тепер дорівнюватиме 1430 гривень.

Виплати на дитину та аліменти

Дані відрахування також прив'язані до прожиткового мінімуму. Тож розмір аліментів з 1 грудня 2021 року складе мінімум 1 050 грн (на дітей до 6 років) і 1 309 грн (на дітей від 6 до 18 років). Згідно із законодавством України, сума аліментів залежить від доходу батьків і ділиться на гарантовану і рекомендовану. У 2021 році цифри будуть наступними: 2100 і 2618 грн.

Читайте такожШтам "Омікрон" : у МОЗ розповіли, чи зафіксовано випадки в УкраїніТі громадяни, які є опікунами або піклувальниками дітей до 6 років можуть розраховувати на допомогу в розмірі 5 250 грн, а для дітей віком від 6 до 18 років - 6 545 грн, тобто 2,5 прожиткових мінімуми.

Дітям, які мають інвалідність, держава гарантує виплати, рівні 3,5 прожитковим мінімумам. Таким чином, опікун отримуватиме в грудні 2021 року 7 350 грн, якщо дитина молодша 6 років, і 9 163 грн, якщо їй від 6 до 18 років.

"Пакет малюка", без змін, можна отримати в натуральній або грошовій формі. Грошовий еквівалент "пакету малюка" становить не менше 3 прожиткових мінімуми для дитини до 6 років. З 1 грудня 2021 року ця сума дорівнюватиме 6 300 грн.

Яку надбавку отримають пенсіонери у 2021 році

Додаткові виплати для пенсіонерів / ua.depositphotos.com

Зростання прожиткового мінімуму для населення України спричинить за собою і підвищення пенсій. Таким чином, замість 1 854 грн літні громадяни нашої країни, позбавлені від необхідності працювати, отримуватимуть 1 934 грн. До цієї суми відносяться і прив'язані всілякі надбавки. 

Приміром, пенсіонери старше 65 років можуть розраховувати на мінімальні виплати в розмірі 2600 грн. Для учасників бойових дій пенсія складе 4061 грн. Максимальний розмір пенсії теж збільшиться на 800 грн і дорівнюватиме 19 340 грн.

Допомоги по безробіттю

Громадянам України, які втратили роботу, держава обіцяє максимальний розмір виплат, який складе 9924 грн замість 9516 грн (чотири прожиткові мінімуми). Мінімальний розмір допомоги по безробіттю не зміниться - не більше 650 грн при наявності 6 місяців трудового стажу і 1800 грн, якщо трудовий стаж більше півроку.

Тисяча за вакцинацію - детально про нововведення

Що робити з "Вовиною тисячею" / фото ua.depositphotos.com

Президент України Володимир Зеленський оголосив, що з 19 грудня 2021 року всі громадяни, які пройшли повний курс вакцинації, зможуть отримати 1000 грн. Гроші ці будуть віртуальними і відображатися в додатку "Дія". Витратити їх можна наступним чином:

  • на подорожі в межах країни (авіа - або ж\д транспортом);
  • при відвідуванні тренажерних залів, фітнес-клубів або басейнів;
  • для покупки квитка на розважальний захід (театр, кіно, цирк і тд).

Люди, які не користуються додатком, можуть розраховувати на альтернативний варіант використання коштів, але вже в 2022 році.

Електронна прописка 2021 - нюанси і можливості

Влада обіцяє, що з 1 грудня в дію вступить закон "Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні", якщо президент його підпише.

Відповідно до нього, зареєструвати своє місце проживання можна буде через сервіс "Дія". За допомогою цієї ж технології вийде задекларувати зміну місця проживання, що спростить процедуру взаємодії з військкоматом для чоловіків. За таким же принципом працюватиме пенсійна та медична системи.

"Паперовий" варіант паспорта вже не буде припускати наявність штампа про місце реєстрації - всі дані тепер будуть зберігатися тільки в електронному вигляді. Зараз змінити місце реєстрації онлайн можна в семи містах України: Вінниці, Києві, Кривому Розі, Луцьку, Маріуполі, Рівному та Харкові.

Читайте також: