В ПЦУ вважають, що сам факт початку слідства з надуманого приводу / фото УНІАН

Православна церква України розцінює справу про «розпалювання міжрелігійної ворожнечі» при створенні ПЦУ як ганебну і цинічну спробу тиску та перешкоджання розбудови церкви, процесу міжнародного визнання та свободи волевиявлення релігійних громад.

Про це йдеться в заяві Київської митрополії Української православної церкви (Православної церкви України) розміщеній на сайті ПЦУ.

«18 червня із повідомлень засобів масової інформації нам стало відомо про офіційне підтвердження існування розслідування, розпочатого ще 6 листопада минулого року нібито з причини «розпалювання міжрелігійної ворожнечі при створенні ПЦУ». Те, що таке «розслідування» було офіційно розпочате і досі (понад вісім місяців) проводиться, не може бути оцінене Київською митрополією Православної церкви України ніяк інакше, як приклад використання супротивниками незалежності УПЦ юридичної системи, правоохоронних та судових органів України з метою перешкоджання розбудові та розвитку Православної церкви України, процесу її міжнародного визнання, свободі волевиявлення релігійних громад», - йдеться в заяві.

Відео дня

У ПЦУ наголошують, що це «розслідування» стоїть в ряду подібних заяв і дій, вчинених за останні півтора роки для переслідування духовенства та активних парафіян ПЦУ, для тиску на сумлінних представників органів місцевої влади і самоврядування.

Читайте такожДБР відкрило справу проти Порошенка "про томос" за заявою Філарета – ЗМІ

«Особливо ж ганебним і цинічним виглядає використання у нинішній кампанії імені та авторитету Української православної Церкви Київського патріархату, яка рішенням свого помісного собору 15 грудня 2018 року припинила окреме існування як релігійне об’єднання, склавши разом з іншими гілками українського православ’я єдину помісну Православну церкву України. Слід нагадати, що УПЦ (ПЦУ) є єдиним правонаступником УПЦ КП та УАПЦ, які об’єдналися, а особи, які намагаються надалі діяти від імені УПЦ КП як нібито від окремого релігійного об’єднання, не мають на це ані канонічного, ані юридичного права», - наголошується в заяві.

В ПЦУ вважають, що сам факт початку слідства з надуманого приводу, й особливо те, що воно не було закрите, а нібито триває вже понад 8 місяців, ставши публічно відомим лише зараз, є ганебною і абсурдною спробою тиску на Православну церкву України, здійснюваною в інтересах противників її становлення і розвитку, в тому числі тих, хто має свій керівний центр у сусідній країні-агресорі.

ПЦУ закликає тих, хто залучений до політично мотивованого переслідування, «пам’ятати про особисту відповідальність перед Богом, власною совістю, попередніми, нинішнім та прийдешніми поколіннями. А ініціаторів таких дій хочемо попередити словами Священного писання, як це було зроблено 23 листопада 2004 року зі сцени на Майдані Незалежності у заяві низки українських конфесій: «Лжесвідок не залишиться непокараним, і хто говорить неправду, не врятується» (Книга притч, 19:5). «Яким судом судите, таким судитимуть і вас, і якою мірою міряєте, такою відміряється й вам» (Євангеліє від Матфея, 7:2)».

Як повідомляв УНІАН, 18 червня екс-президент України, народний депутат Петро Порошенко заявив, що проти нього порушено ще одну справу - за розпалювання міжрелігійної ворожнечі.

"Виявляється, вони порушили проти мене ще одну справу. Називається вона "За розпалювання міжрелігійної ворожнечі шляхом отримання томосу і створення Православної церкви України", - сказав він.

Порошенко назвав порушені проти нього справи "дрібною помстою закомплексованих людей" і запевнив, що не боїться нинішньої влади.

У Державному бюро розслідувань повідомили, що справу відкрито 6 листопада 2019 року. СБУ почала розслідування за заявою вірян Київського патріархату УПЦ на незаконні дії ряду вищих посадових осіб, які вчинили дії, направлені на розпалювання міжрелігійної ворожнечі при створенні ПЦУ. В подальшому СБУ передала справу для розслідування до ДБР.