Група компаній VS Energy засудила повномасштабну російську агресію / фото УНІАН

Суд не задовольнив клопотання Державного Бюро Розслідувань та Офісу Генпрокурора про арешт активів групи компаній VS Energy. Прокурор посилався на публікації в Інтернеті, тому суд визначив відсутність належних доказів для підтвердження заявленого клопотання.

Відповідне рішення Київського апеляційного суду було опубліковане в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

КАС виніс ухвалу 11 травня 2022 року за результатами розгляду апеляційної скарги прокурора другого відділу процесуального керівництва Першого управління організації і процесуального керівництва у кримінальних провадженнях органів Державного бюро розслідувань Офісу Генерального прокурора Туліна Романа Андрійовича на ухвалу слідчого судді Печерського районного суду міста Києва від 19 квітня 2022 року, якою також було відмовлено у клопотанні про арешт активів групи компаній VS Energy.

Відео дня

Суд постановив, що прокурор не надав належних доказів для підтвердження заявленого клопотання, побудувавши звинувачення на публікаціях з мережі Інтернет.

Натомість, представником групи компаній VS Energy було надано суду належні докази безпідставності звинувачень та відповідного клопотання прокурора.

  • ДБР під процесуальним керівництвом Офісу Генпрокурора проводила досудове розслідування щодо структури власності компаній VS Energy на підставі публікацій у ЗМІ про нібито причетність росіян до групи компаній VS Energy.

Віліс Дамбінс, один з акціонерів групи компаній VS Energy, в інтерв’ю позитивно оцінив факт проведення відповідного розслідування ДБР та Офісом Генпрокурора: "Ми покладаємо значні надії на це розслідування. За великим рахунком, воно стосується статусу власності нашої групи. Компанія готова до того, щоб в черговий раз бути перевіреною ДБР і Генпрокуратурою. Ми впевнені, що з результатами розслідування вичерпаються медійні міфи про нашу компанію. У нас немає "російського сліду", він давно зник. І я дуже сподіваюся, що розслідування поставить крапку в цьому процесі".

  • Акціонери групи вже робили заяву про те, що жодна зі згадуваних у публікаціях осіб (Олександр Бабаков, Євген Гінер, Михайло Воєводін) не володіє акціями жодної з компаній групи та не є серед її бенефіціарних власників. Гінер вийшов зі складу акціонерів групи компаній VS Energy ще у 2014 році. Щодо Бабакова та Воєводіна, то вони ніколи не володіли акціями групи компаній VS Energy.
  • Група компаній VS Energy засудила повномасштабну російську агресію. Компанії групи регулярно надають допомогу Збройним Силам України, територіальній обороні та постраждалим внаслідок російської агресії.
  • "ВС Енерджі Інтернейшнл Україна" об’єднує в єдиній системі управління п’ять енергорозподільчих підприємств-операторів систем розподілу ("Херсонобленерго", "Житомиробленерго", "Кіровоградобленерго", "Чернівціобленерго", "Рівнеобленерго"). На підприємствах під управлінням компанії працює понад 11 тис. працівників.
  • З 2014 року акціонерами "ВС Енерджі Інтернейшнл Україна" є громадяни Євросоюзу Валтс Вігантс (Латвія), Віліс Дамбінс (Латвія), Артурс Альтбергс (Латвія), Олег Сізерман (Німеччина), Марина Ярославська (Німеччина).