Десятки новонароджених малюків перебували у столичному готелі / фото: ua.depositphotos.com

Голова медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО «Свобода» Олег Гелевей заявив про необхідність законодавчого врегулювання питання сурогатного материнства в Україні.

Читайте такожЗ'явилися нові подробиці історії із перебуванням десятків немовлят від сурогатних матерів у готелі Києва (відео)

Про це він сказав на прес-конференції в УНІАН, коментуючи викриття правоохоронцями схеми із вивезення малюків за кордон під прикриттям сурогатного материнства, а також ситуацію із народженими для іноземців сурогатними матерями малюками, які перебувають у столичному готелі «Венеція» та яких батьки не можуть вивезти через карантин в Україні.

Відео дня

«Однозначно, ситуація критична… Звичайно, ми хочемо з’ясувати все. Ми викличемо Департамент охорони здоров'я КМДА зі звітом про всі пологові будинки Києва, щоб вони показали статистику сурогатних матерів на сьогоднішній день і скільки пологів відбулося у Києві, щоб з’ясувати причетність медичних закладів Києва до цієї ситуації та чи все там законно робиться», - відповів він на питання про те, чи розглядатиме комісія цю ситуацію.

Гелевей наголосив, що питання сурогатного материнства в Україні не врегульоване жодними законодавчими актами, та нагадав, що в багатьох країнах сурогатне материнство заборонене.

Він зазначив, що у часи, коли був депутатом Верховної Ради, написав законопроект про сурогатне материнство та узгодив його з представниками релігійних конфесій, однак парламент не встиг його розглянути.

«Тому зараз, користуючись недолугістю та неврегульованістю нашого законодавства з цього приводу, деякі ділки наживаються на цьому питанні…», - підкреслив голова медичної комісії Києва.

На його думку, врегулювати цю проблему можна, написавши і ухваливши Кодекс законів України з охорони здоров’я, до якого входитиме закон про сурогатне материнство.

Читайте такожУ Києві в одного немовляти від сурогатної матері виявили коронавірус

Як повідомляв УНІАН, 25 квітня у Києві правоохоронцями припинено діяльність групи осіб, які під прикриттям програми сурогатного материнства за грошову винагороду здійснювали переміщення новонароджених дітей за кордон.

Згідно з матеріалами слідства, до організації схеми причетні керівники однієї зі столичних медичних клінік, що надає послуги у сфері репродуктивної медицини, а також група осіб, які підшуковували в Україні жінок для оформлення фіктивних шлюбів з іноземцями та участі у програмах сурогатного материнства.

Загальний розмір грошової винагороди, яку отримували учасники оборудки, становив близько 50 тис. доларів, з яких плата за організацію штучного запліднення - 15 тис. доларів, послуги щодо фіктивного одруження з іноземцями від 1000 - 1500 доларів.

Слідством встановлено адреси квартир, де утримувалися новонароджені діти до вирішення питання про їхнє переміщення через кордон.

Так, у квартирі хостельного типу на території Солом’янського району столиці правоохоронці виявили 5 новонароджених дітей віком від 2 до 6 тижнів, які перебували під наглядом двох жінок та чоловіка. Немовлят доправили до дитячих лікарень міста Києва.

Крім того, кілька днів тому стало відомо, що у столичному готелі «Венеція» перебувають 46 немовлят, народжених сурогатними матерями у клініці «БіоТех».

Батьки всіх дітей – іноземні громадяни, зокрема, громадяни США, Іспанії, Великої Британії, Італії, Франції, Німеччини, Китаю та інших країн.

Український омбудсмен Людмила Денісова 15 травня заявила, що наразі претензій щодо порушення законодавства до клініки немає.

Денісова також повідомила, що до неї звернулися батьки деяких із новонароджених з проханням про допомогу з в'їздом до України, щоб забрати дітей, та виїздом вже з немовлятами.