Переможець конкурсу поїде на архітектурну виставку Dubai Expo / фото REUTERS

У Києві 27 листопада 2021 року пройде фінал студентського архітектурного конкурсу Steel Freedom 2021, генеральним партнером якого восьмий раз поспіль виступить група компаній "Метінвест".

Як повідомляє прес-служба "Метінвесту", компанія знову підготувала для переможців конкурсу особливий приз – поїздку на виставку Dubai Expo в Дубаї. Це найбільш очікувана виставка архітектури та проектування у світі, де провідні архітектурні бюро представляють передові технології будівництва та досягнення останніх років з 190 країн. Виставка проходить з 1 жовтня 2021 року по 31 березня 2022 року.

Повідомляється, що конкурс Steel Freedom 2021 стартував 1 вересня. Учасникам запропонували виконати два завдання із застосуванням сталевих конструкцій: розробити проект бізнес-центру в київському Unit.City для девелоперських компаній UDP і KAN Development, а також створити проект культурного центру на Подолі на замовлення забудовників Perfect Group і Riverside Development.

Відео дня

Цього року на конкурс надійшла рекордна кількість робіт: команди студентів розробили 84 проекти, з них 48 проектів бізнес-центру та 36 проектів культурного центру. Після технічного відбору до півфіналу конкурсу пройдуть команди, які виконали умови технічного завдання, а до фіналу вийдуть по 10 кращих проектів у кожній категорії.  Учасники захищатимуть свої проекти перед журі, яке і визначить переможців.

Загальний призовий фонд у двох категоріях конкурсних проектів становить 150 тисяч гривень: І місце – 30 тисяч гривень, ІІ місце – 25 тисяч гривень, ІІІ місце – 20 тисяч гривень.

"Група "Метінвест" традиційно підтримує конкурс архітектурних проектів Steel Freedom. За вісім років існування конкурсу молоді архітектори показали, що можливості для використання сталі в будівництві практично безмежні. Наприклад, в Маріуполі зараз йде будівництво першого в Україні сталевого багатоповерхового житлового будинку. Його спроектували переможці Steel Freedom. І таких проектів, які не залишаються на папері, а реалізуються, стає все більше. Ми пишаємося тим, що конкурсу довіряють провідні українські девелопери. І віримо, що сталеві проекти і за зовнішнім виглядом, і за наповненням стануть знаковими для всієї країни", – зазначив генеральний директор компанії "Метінвест-СМЦ" Ігор Тоньов.

Відзначимо, конкурс Steel Freedom був заснований асоціацією "Український центр сталевого будівництва" в 2014 році. Проводиться щорічно серед провідних вузів архітектурно-будівельної спрямованості. У конкурсі можуть брати участь студенти 4-6 курсів вузів. У складі команд старшокурсників допускається участь і студентів третіх курсів. Командам-учасникам необхідно розробити оригінальні концептуальні рішення із застосуванням сталевих конструкцій при створенні проектів.

Український центр сталевого будівництва уклав меморандуми з 13 українськими вузами про підтримку Steel Freedom і його учасників. Тепер викладачі вузів можуть курирувати команди і консультувати їх на етапі розробки проектів. А самі роботи можуть бути зараховані як курсові, контрольні або звітні роботи під час навчання.