У Криму катастрофічно не вистачає води / фото УНІАН

У Кремлі заявляють, що Росія забезпечить окупований Крим водою без України.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам сказав прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков.

Читайте такожЧерез політику окупантів центр Керчі заполонили купи сміття (фото)

Відео дня

«На наш жаль - це виключає Україна (відновлення подачі води в Крим - УНІАН). Адже Україна перекрила кран, Росія - це потужна країна, вона здатна забезпечити Крим без України водою, що й буде зроблено», - сказав Пєсков.

При цьому він наголосив, що ситуація на півострові з водою критична і президент РФ Володимир Путін проведе з цього питання «дуже важливу нараду».

«Це нарада з Маратом Хуснуліним (віце-прем'єр РФ). Тема - водопостачання Криму. Ви знаєте, що ситуація там критична з водопостачанням. Причина добре відома, але заходи вживаються. Було відповідне доручення президента, і урядом затверджено комплексний план щодо забезпечення водопостачання Криму», - сказав Пєсков.

Раніше уряд РФ виділив 50 млрд рублів для розв'язання проблеми з водою в окупованому Криму.

Засуха в Криму: що відомо

  • З 24 серпня в Сімферополі та ще 39 населених пунктах Сімферопольського і Бахчисарайського районів через посуху й обміління водосховищ почали вводити обмеження подачу води. Питну воду жителям подають строго по годинах - вранці та ввечері. З 23 вересня обмежувальні заходи подачі води ввели в Алушті, Партеніті та Малому Маяку. Також через пересохлі свердловини воду у 29 сіл північного Криму доставляють цистернами.
  • Окупаційна влада Криму повідомила, що готується до «гіршого сценарію» з водозабезпеченням півострова.
  • Україна забезпечувала до 85% потреб півострова в прісній воді через Північно-Кримський канал, що з'єднує головне річище Дніпра з півостровом.
  • Після окупації Криму Росією у 2014 році постачання води на півострів припинили.
  • Влада України заявляє, що відновлення подачі води через Північно-Кримський канал до Криму можливо тільки після деокупації півострова.