У Міністерстві культури та інформаційної політики України обурені некоректною дискусією у публічній площині деяких науковців щодо кількості жертв Голодомору.

Про це йдеться у повідомленні МКІП.

"Тема Голодомору-геноциду надзвичайно чутлива і важлива для кожного українця. Це страшна трагедія нашого народу. Невимовний біль та жалоба за жертвами має об’єднувати нас як націю. Натомість останнім часом ми спостерігаємо різкі безапеляційні заяви окремих науковців щодо кількості жертв", - заявили у Мінкульті.

Відео дня

Читайте такожВимирали сім'ї, билися за бур'яни: свідки Голодомору розповіли про пережитий кошмарНагадується, що у 2010 році Апеляційний суд міста Києва визнав Голодомор геноцидом, назвав осіб, які вчинили цей злочин, а також на підставі судової науково-демографічної експертизи назвав кількість загиблих – 3,9 млн осіб.

Та, продовжили у міністерстві, низка науковців наполягає на значно більшій кількості жертв – 10,5 млн українців (9 млн 108 тис. 500 українців в УСРР та 1 млн 391 тис. 500 українців у Північно-Кавказькому краї РСФРР).

У Міністерстві культури та інформаційної політики висловили свою однозначну позицію: некоректна дискусія з цього приводу у публічній площині – неприйнятна.

Так, у Мінкульті назвали неприємною несподіванкою опубліковану на сторінці Музею Голодомору заяву. Адже за результатами робочої наради, що відбулась у МКІП 30 листопада і в якій брала участь директор Музею Олеся Стасюк, була напрацьована спільна позиція.

МКІП заявляє, що музей як науково-дослідна установа не може таврувати опонентів та оперувати оціночними судженнями.

"Будь-які нововиявлені дані про кількість жертв повинні бути ретельно вивчені фахівцями та в жодному разі не мають стати предметом маніпуляцій", - наголошується у заяві.

Тож міністерство ініціювало проведення відкритої академічної дискусії під патронатом Українського інституту нацпам'яті та за участі провідних українських і закордонних науковців.

"Встановлення правди про Голодомор-геноцид – справа честі держави та науковців", - підсумували у Мінкульті.

Вас також можуть зацікавити новини: