За словами президента, настільки довга затримка з призначенням міністра пов'язана з відсутністю кадрів / фото УНІАН

Українська система освіти виявилася не готовою до карантину, викликаного пандемією коронавірусу. Також профільне середовище висловлює стурбованість з приводу недостатнього рівня співробітництва Міністерства освіти і науки з освітнім сектором, і привітало майбутню зміну керівництва відомства.

Про це йдеться в статті РБК-Україна "У пошуках міністра: куди кадровий глухий кут прийде реформу освіти".

За словами президента, настільки довга затримка з призначенням міністра пов'язана з відсутністю кадрів. Однак, на думку засновника ліцею "Гранд" Володимира Співаковського, проблема в тому, що у владі просто не знають, що міністру поставити в обов'язок. А в ситуації, коли повноцінного керівництва у відомстві й поготів немає – міністерство потрапляє в неоднозначні ситуації.

Відео дня

Зокрема, серед дій міністерства, які найбільше викликають невдоволення: видимість роботи з адаптації навчального процесу в карантин замість реальних дій; повільність у розробці рекомендацій; провальна комунікація з представниками навчальних закладів і некомпетентність з багатьох профільних питань, а також акцент на дослідженнях замість реалізації більш практичних речей.

"Карантин ввели 12 березня, рекомендації розіслали 14 травня. В умовах мовчання міністерства ми самі знаходили варіанти дистанційного навчання. Думаю, що так надійшло більшість навчальних закладів. Ці рекомендації - просто створення видимості роботи", - вважає професор одного з провідних вишів Києва.

Читайте такожМінфін поверне кошти за пробне ЗНО

Також представники вищих навчальних закладів розкритикували дії заступника міністра освіти Єгора Стадного, який раніше під час онлайн-прес-конференції не знайшов відповіді на питання, пов'язані із завершенням навчального року у школах, проведенням ЗНО та вступною кампанією до внз, захистом дипломних робіт та здачею кваліфікаційних іспитів.

Крім цього, Стадного зараховують до команди колишнього міністра освіти Сергія Квіта, який з лютого 2019 року є головою Національного агентства забезпечення якості вищої освіти.

Нагадаємо, до приходу до Міністерства Єгор Стадний працював директором аналітичного центру CEDOS, створеного екс-міністром освіти і екс-ректором Києво-Могилянської академії Сергієм Квітом та його заступником, депутатом від "Голосу" Інною Совсун.

У публікації також зазначається, що Квіт чинить спроби реалізувати плани з дорогої акредитації освітніх програм у Національному агентстві із забезпечення якості вищої освіти та полювання за науковим плагіатом. В результаті тисячі випускників вищих навчальних закладів можуть почати звертатися з позовами до Міністерства освіти і науки за порушення їхніх прав на отримання дипломів.

"У зв'язку з діяльністю агентства раніше вже був скандальні інциденти, зокрема, коли НАЗЯВО запропонувало виключити директора Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Володимира Різуна з членів галузевої експертної ради. Причиною стали його нібито "мотивована безініціативність" в питанні боротьби з плагіатом і "спроби пом'якшити обставини зняття плагіатних дисертацій", - йдеться у публікації.

Варто зазначити, що Різун в інтерв'ю "Лівому берегу" подібні дії агентства назвав адміністративним тиском і навіть запідозрив Квіта в корупції, закликавши "не імітувати за державні кошти принциповість і справедливість". На підтримку Різуна також виступила значна частина університетської спільноти.

Стурбованість викликає ще одне нововведення, яке може реалізувати міністерство, також не без участі НАЗЯВО. Зокрема, йдеться про позбавлення вчених ступенів "плагіаторів дисертацій". Спірність рішення пов'язана з тим, що процедура не деталізована в законі, що дозволяє НАЗЯВО перекладати відповідальність на атестаційну колегію Міносвіти. Після відставки міністра Новосад найбільш високопоставленим посадовцем в колегії став Єгор Стадний. Враховуючи все зазначене вище, Квіта і Стадного важко не запідозрити в конфлікті інтересів, йдеться у публікації.

Крім того, драйвером цього процесу у Верховній раді виступала народний депутат від фракції "Голос" Інна Совсун, яка створила з Квітом і Стадним грантовий центр CEDOS. Крім усього іншого, CEDOS також готує аналітику для Міністерства фінансів щодо вартості вищої освіти. Традиційно для подібної аналітики використовувалася всеосяжна інформація, якою володіють державні органи. Зокрема, звіти підвідомчих Мінфіну бюджетних установ, таких як виші, школи, райфінвідділи, підрозділів Держстату та Держказначейства, а також міністерств і відомств.

Як повідомляло РБК-Україна, з березня 2020 року обов'язки міністра освіти в Україні виконує Любомира Мандзій. Минулого тижня президент Володимир Зеленський заявив, що незабаром у Міністерства освіти може з'явитися новий міністр і назвав імена трьох основних кандидатів.