Видавати повістки на вулиці - законно / фото Depo.ua

Повістки військовозобов'язаним в Україні можна вручати в будь-якому місці, оскільки це не заборонено законом. Як правило,їх виписують для упорядкування обліку.

Про це розповів "Громадському" керівник Дарницького ТЦК (раніше - військкомату) Києва, полковник Руслан Тригуб.

"Багато людей, які приїхали з інших місцевостей, змінюють місце проживання без повідомлення територіальних центрів. Але якщо людині вручають повістку - це не означає, що вона прийде і її одразу відправлять служити. Це означає, що треба перевірити облікові дані, сімейний стан, місце проживання, роботи, стан здоров'я. Раз на п'ять років військовозобов'язаний мусить прибувати до терцентру і проходити медичну комісію. Але 99% цього не роблять", - пояснив полковник.

Відео дня

На коментар щодо незаконності видачі повісток випадковим людям на вулиці, як вважають юристи, Тригуб назвав таке пояснення неправильним.

"Повістка може бути виписана в будь-якому місці уповноваженою особою. Якщо особа порушує закон - наприклад, перебуває в Дарницькому районі, хоча приїхала 10 років тому з Дніпропетровської області, тут працює, але не стала на облік, - яким чином її запросити до територіального центру? Поліцейський просить у людини документ, який підтверджує особу, і на підставі цього документу людині виписують повістку та запрошують до терцентру", - додав він.

Раніше юрист розповів, як проходить процес вручення повістки через роботодавця.