Фото УНІАН

56,4% українців вважають недостатніми зусилля президента України Володимира Зеленського щодо судової реформи. При цьому їх не влаштовує і сама судова реформа в тому вигляді, в якому вона проводиться владою. Так, лише 26% українців підтримують ідею, що відбором суддів мають займатися представники громадськості.

Як повідомляє "Капітал", про це свідчать дані представленого сьогодні в агентстві УНІАН соціологічного дослідження "Ставлення українців до української судової системи", проведеного компанією "Active-Group" за підтримки "Future Research Fundation".

Українці виступають не за реформовану за рецептами грантових структур судову систему, а за повсюдне впровадження в Україні суду присяжних. 64,9% позитивно ставляться до ідеї ввести в Україні суд присяжних. 65,9% опитаних вважають, що присяжні виносять більш справедливі рішення в складних випадках.

Відео дня

У цьому їх підтримують і українські експерти.

"Проблеми української судової системи не вирішити участю міжнародних експертів. Про це свідчить приклад антикорупційних органів, які були створені на іноземні гранти та за іноземної участі... Довіра до недосконалої української судової системи зараз в 1,5 раза вища, ніж до новостворених антикорупційних структур", — нагадав під час презентації результатів дослідження експерт Віктор Скаршевський.

На його думку, причина цього - неефективність і нездатність нових антикорупційних органів виправдати ті бюджетні гроші, які на них витрачаються. Експерт зазначає, що немає причин очікувати, що реформована за західними лекалами судова система буде більш ефективна.

Люди вже розуміють, що в цьому питанні потрібно покладатися лише на себе, відзначають соціологи.

"Є запит громадян на пряму участь, в тому числі в тому, як формуються суди і як формуються правоохоронні органи", — розповів під час презентації дослідження засновник компанії "Active-Group" Андрій Єременко, зазначивши, що бажання українців брати питання встановлення справедливості в свої руки поширюється навіть на можливі прямі вибори шерифів.

Нагадаємо, що проголосована Верховною Радою судова реформа передбачає участь, причому з вирішальним голосом, міжнародних експертів у формуванні Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів. ВККС і ВРП — це ті органи, які безпосередньо займаються формуванням судового корпусу. Про впровадження суду присяжних або про вибори суддів українцями мова в проголосованих документах не йде.