В Росії ув’язнено близько 6 тисяч українців / REUTERS

На території Російської Федерації в ув’язненні перебувають близько 6 тис. громадян України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це заявив колишній український політв’язень в РФ Микола Карпюк на прес-конференції з нагоди річниці повернення в Україну 11 політв’язнів.

Він зазначив, що потрібно законодавчо закріпити чітке визначення, хто із ув’язнених громадян України на території Росії є політичним в’язнем.

Відео дня

"Це потрібно зробити, тому що на сьогоднішній день в існуючому списку політв’язнів, який був підготовлений ще в кінці минулого року і був узгоджений на обмін на початку 2020 року є прізвище такого собі Олександра Малофєєва. Це особа, яка проживала в Керчі, мала дві судимості. Ще у 2005 році він поїхав до Новосибірська, де скоїв вбивство, за що отримав 20 років тюрми. А в 2009 році співробітники ФСБ зробили його своїм штатним свідком, надавши йому легенду, що він є член УНСО, наразі він знаходиться в колонії і свідчить, як штатний свідок ФСБ по справах політичних в’язнів з України, зокрема він свідчив по моїй справі та справі Станіслава Клиха. Тому я з великим подивом дізнався, що ця людина потрапила в список на обмін", - сказав Карпюк.

Читайте такожУ ТКГ продовжують блокувати переговори про обмін полоненими - результати засідання

Також він додав, що значна частина українців перебувають у російських тюрмах за сфальшованими справами по статті 228 Кримінального кодексу Росії - незаконний збут наркотиків.

"Це питання потрібно піднімати на міжнародних майданчиках, адже з тих 6 тис. ув’язнених дуже багато відбувають покарання за незаконний збут наркотиків. Коли я перебував у російській тюрмі станом на 2019 рік у Росії близько 40% всіх ув’язнених відбували покарання саме по цій статті. Також в російських тюрмах багато українців, яким так само як і наркотики, підкинули зброю або вибухівку", - наголосив Карпюк.

Він розповів, що «поліція в Росії фальшує такі справи, щоб покращити статистику і забезпечити собі кар’єрне зростання».

"Тому я закликаю громадян України наразі утриматися від поїздок до Росії, Вірменії, Білорусі, Казахстану, адже це ті країни, де беззастережно діє ФСБ. Подумайте, що завтра ви можете стати жертвою кримінального переслідування і вийти звідти вам буде дуже складно", - сказав Карпюк.

Українські в'язні в Росії

  • 7 вересня 2019 року в рамках обміну утримуваними особами з РФ в Україну повернулися 24 українських військовополонених моряки й 11 політв'язнів. Серед них: Роман Сущенко, Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Станіслав Клих і Микола Карпюк, Олексій Сизонович, Павло Гриб, Едем Бекіров, Євген Панов, Артур Панов.