Йшов січень, українські військові всіма силами відбивали атаку за атакою в Бахмуті та Соледарі. А в паралельному Всесвіті деякі особини вихвалялися своїм розкішним життям. Так, спочатку у мегаскандал влипла прес-офіцер Південного регіонального управління Держприкордонслужби України Іванна Плантовська. А потім суспільство закипіло через кадри з розкішної паті українців у Куршевелі.

Дивна річ - хвастощі, правда? Ще більш дивна - хвастощі в недоречний момент, коли навколо – кров і втрати. Чому люди, які вважають себе найкращою частиною суспільства, не вмикають мізки та не розуміють, що їхня оголена попа на тлі Ейфелевої вежі у Парижі або "золоте" шампанське "Кристал" під час великої війни тригернуть суспільство так, що мамо, не горюй? Нумо розбиратися.

Так уже склалося в епоху соцмереж, що мало хто може поїхати у відпустку або вибратися на світський захід і не хизуватися цим.  Я аж ніяк не ханжа і завжди без краплі заздрості дивлюся на інста-фото друзів, колег і знайомих, які відпочивають за кордоном. Я не заздрю українцям, які виїхали за бугор через повномасштабну війну і знайшли там роботу й кращі умови; не бурчу, побачивши на знімку в мережі знайому в кафе Німеччини з келихом алкогольного напою в руці; не засуджую фотографії дівчат з "підрум'яненою" попою на пляжі за кордоном в той час, як Україну бомблять. Вийти із зони комфорту і виїхати невідомо куди, де немає нікого рідного або близького – це теж не про слабаків, повірте.

Відео дня

Дивна річ - хвастощі, правда? Ще більш дивна - хвастощі в  недоречний момент, коли навколо - кров і втрати

Але коли люди переходять межу в цих хвастощах, вибачте, мене бомбить не по-дитячому. Чому прес-офіцер ДПСУ хизується тим, як вона відпочиває на Новий рік у Парижі, а соромно стає мені? Йдеться не про звичайну дівчину, а про обличчя нашої прикордонної служби, замість якого суспільство побачило, вибачте, ж*пу у прямому і переносному сенсі слова. Іванна Плантовська без докорів сумління опублікувала у своїх соцмережах серію фото, останні з яких – з відпочинку у Франції.  Коли я дивлюся на знімки, накриває така огида, що просто не знаходжу потрібних слів, щоб описати свої почуття. Чому людина, що перебуває на держслужбі, не подумала, настільки хвастощі таким способом життя недоречні в момент, коли багато хто буквально виживає, коли діти загиблих військових донатять на армію, коли стільки українців у жалобі через загибель рідних чи близьких на фронті? Відповідь проста - через почуття безкарності та вседозволеності. У Плантовської є чудовий приклад для наслідування – її начальник Сергій мул. Якщо ви раптом пропустили ці факти про нього, які просто доводять до сказу, ловіть короткий переказ: у генерал-майора Мула під час обшуків знайшли незадеклароване майно, багато готівки в гривнях та в іноземній валюті, а також паспорт громадянина Колумбії на ім'я Хорхе Фернандес. Йому повідомили про підозру у грудні 2022 року. А зараз начальник прес-офіцерки перебуває у відпустці, та не заарештований.

Цікаво, що після оприлюднення цієї історії Плантовська почала виправдовуватися і писати про те, що їй надходять погрози, її жорстко хейтять. Цікаво, чому б це? А після взагалі закрила свої сторінки в соцмережах. Думала, з очей геть, і все забудуть. Але ні! Часи, коли багато помилок прощали чиновникам і їхнім підлеглим, минули. Почуття справедливості в українців зараз загострене, як ніколи. Тому, сподіваємося, ця історія все ж закінчиться звільненням військовослужбовця, а її начальник таки буде заарештований. Щиро віримо, що цей ганебний епізод стане прикладом для багатьох держслужбовців, як чинити не варто!

Часи, коли багато помилок прощали чиновникам і їхнім підлеглим, минули. Почуття справедливості в українців зараз загострене, як ніколи

Їдемо далі й переходимо до не менш скандальної історії, яка трапилася на французькому гірськолижному курорті Куршевель.  Отже, група українських мажорів, які скуштували всі принади безтурботного життя за кордоном, тусить на гірськолижному курорті. І гуляє там так, що соромно стає мені. Здоровий "лоб" Сергій Ошеровський, оголошений в Україні в розшук, згадує про рідну країну, лише танцюючи під хіт війни "Вова, їб*ш їх, бл**ь...". Сергійку, не сумнівайся, Вова і ЗСУ тут їб*шать так, що рашистам мало місця часом. А чим займаєшся ти, тікаючи від українського правосуддя? Розтринькуєш "чесно" зароблені в ОПЗЖшника Столара гроші, боячись поткнутися в Україну? Нагадаємо, Ошеровський причетний до так званої бригади "Потапів", яка обслуговує будівництво нардепа від проросійського кодла Вадима Столара. Поруч з Ошеровським - його дружина і за сумісництвом "Міс Україна Всесвіт 2018" Карина Жосан. Так, цвіт нації, так би мовити.

Винуватицею скандальної вечірки виявилася українська блогерка Аліна Варакута – увага - з чоловіком Дмитром Величком. Дівчина відзначала свій день народження з кальяном і шампанським "Кристал". Подейкують, ця гульня обійшлася в десятки тисяч євро. Непогано, правда?

Коли блогерку почали тегати в сторіс і хейтити в коментарях, вона не розгубилася і відповіла, що, мовляв, має право святкувати свій день народження так, як вона сама того захоче. А ще вона порадила українцям "думати головою" перш ніж її критикувати. А 12 січня взагалі накатала серію постів, суть яких зводиться до того, що розкішна вечірка в Куршевелі – це "акт демонстрації нескореності українського народу". І знаєте, ключове слово тут, як мені здається, саме "демонстрація". Поясню чому.

Звичайно, всі ми розуміємо, що у кожного українця різний рівень доходів, кожен живе за своїми можливостями. І, попри війну, є заможні громадяни України, але чи означає це, що потрібно демонстративно лити "Кристал" на камеру і тусити так, щоб про це написали навіть російські журналісти. Який імідж ви створюєте українській нації перед іноземцями, що ви хочете показати цими актами? Ми - багаті, можемо собі дозволити? Ми - патріоти, тому танцюємо під "Вова, їб*ш їх, бл**ь" і замовляємо виніс перевернутого! українського прапора?

Але суспільство побачило в куршевельській вечірці зовсім інший посил: в той момент, коли гинуть найкращі, деякі примажорені особини можуть спокійно, перебуваючи в розшуку, брати участь у галасливому бенкеті у Франції, маючи гроші, вони отримали можливість виїхати за кордон (цікаво б ще дізнатися, коли та на яких підставах ці чоловіки опинилися за бугром).

Йдеться про почуття вседозволеності, коли у вас є гроші. Коли ти спокійно подорожуєш, коли ти, перебуваючи в розшуку, виїжджаєш з України

Невже фігуранти цієї розкішної паті в Куршевелі не розуміли, що їх миттєво засудять українці за такі гуляння? А знаєте, чому вони, ні секунди не думаючи, заінстаграмили фото та відео гучних розваг у Франції? Та тому, що в системі їхніх життєвих координат все можна! Чоловікові призовного віку не соромно перебувати в Дубаї або в Куршевелі, оголошеному в розшук Ошеровському начхати на закони України, у нього життя вирує, він його не приховує.

Знову ж йдеться про почуття вседозволеності, коли у тебе є гроші. Коли ти спокійно подорожуєш, коли ти, перебуваючи в розшуку, виїжджаєш з України. Хто, коли і як дав Ошеровському залишити країну – ось на ці питання потрібно знайти відповіді, інакше такі історії стануть системними в майбутньому. Здається, настав час знищити зрощене роками гасло в Україні "багатим можна все", яке заохочується багатьма чиновниками та яке дало потужний імпульс процвітанню корупції в нашій країні.

І коли, як не зараз, припинити недоречні хвастощі розкішним життям у соцмережах? Адже це вже справжня хвороба деяких членів нашого суспільства, якщо вони не відчувають, де закінчуються межі моралі та дозволеного і починається справжнє дно.

Ольга Робейко