Батькам не дозволять заходити у приміщення дитсадка \ фото прес-служба ТОГА

Після відкриття дитячих садочків батькам буде заборонено заходити всередину дитячих дошкільних закладів.

Читайте такожМер Києва розповів про можливі дати відкриття дитсадків і шкіл

Про це повідомив голова медичної комісії Києва, депутат Київради від ВО "Свобода" Олег Гелевей на прес-конференції в УНІАН. Він закликав батьків навчати своїх дошкільнят елементарних гігієнічних навичок – поменше торкатися руками обличчя, частіше мити руки.

Відео дня

"Дошкільні заклади повинні готуватися: мати дезінфікуючі засоби, прибрати з дитячих кімнат килими з довгим ворсом, м'які іграшки, навчити персонал дотримання карантинних заходів у роботі з дітьми, регулярної дезінфекції приміщень", - сказав Гелевей.

Окрім того, він зазначив, що після відкриття садків батькам буде заборонено проводжати дітей до роздягальні. Дітей зустрічатимуть вихователі на вулиці і забиратимуть їх до приміщення дитячого садка.

Окрім того, Гелевей заявив, що в Україні не подолано проблему щодо проведення масового тестування на коронавірус.

"Внесено зміни до законодавства і влада хоче, щоб протестували якомога більше людей. На сьогодні у нас тестують людей з підозрою на коронавірус та тих, хто пов'язаний з боротьбою з цією хворобою – медиків, поліцію. Але у нас не вистачає як лабораторій, так і тест-реактивів. Зокрема, київська міська лабораторія робить 500 тестів в день, а є ще лабораторії в Олександрівській лікарні та у четвертій лікарні, але всі вони можуть зробити не більше 1 тис. тестів на добу, що дуже і дуже мало", - сказав він.

Також він додав, що вітчизняні тести, які вже навіть розвезли по лікарнях, виявилися неякісними і партію цих тестів повертають виробникові.

"Тому ми закликаємо уряд терміново ввезти з-за кордону тести на ПЛР та закупити устаткування для тестування. Ні про яке виконання закону щодо масового тестування не може бути і мови, оскільки ситуація з тестуванням дуже критична, а ще більше вона погіршиться, коли запустять планове лікування, оскільки для планового лікування пацієнт має надати довідку, що пройшов тестування. А ця довідка дійсна лише три доби, при тому, що у нас результати тестування люди отримують мінімум на п'яту добу. І коли відкриють планове лікування, то одночасно 100 тис. людей звернеться за тестуванням. З такою кількістю система не впорається навіть з врахуванням потужностей приватних лабораторій, які проводять тестування на платній основі. Тому проблему треба вирішити в найближчі тижні", - заявив голова медичної комісії.

Окрім того, Гелевей звернув увагу на те, що неупорядкованість із законодавством щодо медичної реформи продовжує породжувати проблеми з фінансуванням лікарняних закладів. Зокрема, у Києві складна ситуація з фінансуванням Центру мікрохірургії ока та перинатальної медицини.

"На жаль, на сьогодні це питання не розв'язане і ми закликаємо Міністерство охорони здоров'я прийняти нову постанову уряду, або внести зміни до постанови №250, де йдеться про порядок використання коштів по субвенції.Питання на сьогодні не розв'язано. На жаль, після запровадження другого етапу медреформи з 1 квітня місцева влада не має повноважень вплинути на ситуацію", - зауважив він.

Гелевей також додав, що необхідно ухвалити медичний кодекс, який би на рівні держави вирішував питання фінансування лікарняних закладів, щоб не довелося кожного разу точково рятувати ситуацію.